Bečke proslave na održiv način

Foto: Tamara Menzi

Grad Beč sa brendom „ÖkoEvent“ od 2010. godine podržava organizaciju proslava, konferencija i drugih događaja na održiv način. Svaki događaj može biti označen kao „ÖkoEvent“ ili kao „ÖkoEvent Plus“ u zavisnosti od toga da li su ispunjeni neophodni ili mogući kriterijumi.

Gosti se od početka, ali i tokom samog događaja obaveštavaju o ekološkom načinu organizacije što pruža dobar osećaj u vezi sa uticajem na životnu sredinu, a istovremeno predstavlja pozitivnu reklamu za organizatora.

Ekološki kriterijumi koji moraju biti ispunjeni obuhvataju sve od dolaska na događaj, preko snabdevanja strujom, pa do razvrstavanja otpada tokom i nakon proslave. Kada je u pitanju izbor hrane i pića, koriste se ekološki, regionalni i sezonski proizvodi, a životinjski proizvodi samo sa oznakom humanog tretmana životinja.

Korišćenjem ambalaže, servisa i escajga za višekratnu upotrebu umesto kartona i plastike sprečava se stvaranje velike količine otpada, a štede se resursi i klima.

Hrana se uglavnom priprema i servira na licu mesta što omogućava pripremanje manjih porcija, a time se smanjuje otpad od hrane. „ÖkoEvent“ takođe pruža informacije i o mogućnostima predaje preostale hrane. Ukoliko je moguće, bira se lokacija koja može da obezbedi snabdevanje strujom bez upotrebe generatora zbog buke i uticaja na životnu sredinu.

„ÖkoEvent“ finansira i razvija grad Beč. Sve neophodne informacije o ekološkoj organizaciji događaja, savetovanju i uslovima koji moraju biti ispunjeni mogu se naći na internet stranici ÖkoEvent. Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine u Beču daje dobar primer i sve događaje organizuje kao „ÖkoEvent Plus“.

Izvor: EurocommPR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti