Zrenjanin – 18 dugih godina bez vode za piće

Foto-ilustracija: Unsplash (Manki Kim)

Tačno 18 godina Zrenjaninci nemaju vodu za piće i pripremanje hrane. Pokrajinska sanitarna inspekcija, 20. januara 2004. godine zabranila je upotrebu vode iz gradskog vodovoda zbog povećane koncentracije arsena.

Zrenjaninci protestuju, bune se i traže samo jedno, vodu koju mogu bez bojazni mogu da koriste, ali deluje da se njihovi vapaji čuju samo tokom predizbornih kampanja. Tada im obećavaju i med i mleko i pijaću vodu. Činilo se da će njihov problem biti rešen 2015. godine kada je najavljena izgradnja i otvaranje Fabrike vode, ali od svega toga stanovnici Zrenjanina dobili su jedno veliko ništa.

Izgradnja Fabrike vode je kasnila, neki ugovori su bili protivzakoniti, zatim Skupština menja zakon, onda slede krivične prijave, hapšenja zbog zloupotreba i svečano 2020. godine objekat počinje sa radom.

Fabrika vode menjala je vlasnike nekoliko puta, pisalo se i o raznim problemima sa JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin, razni izveštaji i saopštenja su stizala, ali situacija se i dalje nije menjala.

Žitelji Zrenjanina, oni koji to sebi mogu da priušte, kupuju flaširanu vodu, dok su ostali prinuđeni da piju onu koja je zabranjena.

U julu 2021. godine održan je protest “Zrenjanin je žedan” koji je organizovalo neformalno udruženje građana Zrenjaninska akcija (ZRAK). Kako su tada istakli građene “ne zanimaju prepucavanja” vlasti i vlasnika Fabrike vode, već da se reši problem vodosnabdevanja. Najveća protestna šetnja održana je u septembru 2021. godine, tada su Zrenjaninci predali listu zahteva – zdravstveno ispravna pijaća voda i odgovornost onih koji su učestvovali u propasti Fabrike vode. 

Nakon toga usledila su dva neuspela pokušaja prodaje Fabrike, da bi ona, juče, dobila novog vlasnika. I dok gradski čelnici veruju da će doći do rešavanja problema vodosnabdevanja, građani nisu sigurni u to kada će i da li čista voda poteći iz česmi.

I dok čekamo i nadamo se da će agonija Zrenjaninaca uskoro biti završena setite se da u ovom gradu žive deca koju od malih nogu uče da voda iz česme nije “dobra”.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti