Za ozelenjavanje Zrenjanina 20,5 miliona dinara

Foto-ilustracija: Pixabay

Uskoro će početi ozelenjavanje, pošumljavanje, uređenje, kao i zaštita zemljišta na obalama Begeja i u delu Bulevara Veljka Vlahovića u Zrenjaninu i za to je izdvojeno 20,5 miliona dinara. Ove projekte podržalo je i Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je na Konkursu za sufinansiranje projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa, Zrenjaninu odobrilo 13 miliona dinara, dok će preostali iznos biti izdvojen iz budžeta grada.

Kako se navodi u saopštenju grada ministarstvo je odobrilo i 2,3 miliona za pošumljavanje, grad će izdvojiti 1,8 miliona, pa će ukupan iznos dostići 4,1 miliona dinara.

Zaštita životne sredine i investiranje u ozelenjavanje spadaju u glavne prioritete grada Zrenjanina. Ovih 16,4 miliona koje investiramo u ova dva projekta predstavljaju samo deo naših dugoročnih planova za pretvaranje Zrenjanina u zeleniji grad. U saradnji s Vladom Srbije i Pokrajinskom vladom, obezbedili smo značajna sredstva za unapređenje zaštite životne sredine i poboljšavanje uslova života građana Zrenjanina”, rekao je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Na obe obale Begeja, između magistralnog mosta kod Policijske uprave i mosta u Zmaj Jovinoj ulici (Žuti most), kao i duž Bulevara Veljka Vlahovića, od kružnog toka do ulaza u tržni centar BIG, umesto starog drveća biće zasađeno 128 novih, zdravih stabala lišćara i 40 četinara. Biće posađeno 2.000 stabljika ukrasnog šiblja i žbunja, a na 2.000 kvadratnih metara biće podignuti travnjaci. U sklopu investicije biće ugrađen automatski sistem za zalivanje.

“Novo drveće ima višestruki značaj. Osim što ćemo značajno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, drastično ćemo smanjiti štetne uticaje vetra, koji u Banatu izaziva značajnu eroziju površinskih slojeva zemljišta. Takođe, zemljište je ugroženo u blizini frekventnih saobraćajnica, gde izduvni gasovi imaju veliki uticaj na njegove hemijske osobine što onemogućava rast zelenila. Da bismo unapredili ekološko okruženje grada nastavićemo s investicijama u unapređenje zelenila u gradu”, dodao je  Salapura.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti