Prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije krajem avgusta

Foto-ilustracija: Pixabay

Lokalne samouprave uskoro bi trebalo da raspišu javne pozive za subvencionisanje zamene stolarije, a prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, prvi ugovori sa građanima trebalo bi da budu potpisani do kraja avgusta.

„Potpisali smo ugovore sa 67 lokalnih samouprava, koje sada sprovode dalje proceduru. Javni poziv ka kompanijama koje će izvoditi radove i nakon toga poziv za građane. Prvi ugovori bi trebalo da budu potpisani krajem avgusta i da se realizuju do početka grejne sezone. Ovo nije jedini javni poziv, imaćemo nastavak ovog projekta i krajem ove i sledeće godine. Biće nam potrebno oko 100 miliona evra godišnje u naredne dve, tri godine kako bismo na nacionalnom nivou smanjili potrošnju električne i toplotne energije za 40 odsto”, rekla je ona i dodala da će to doprineti tome da računi za električnu energiju budu niži za više od 20 odsto.

Kako je ranije rečeno Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo je lokalnim samoupravama pravilnik za rangiranje građana prijavljenih na javne pozive i firme koje će izvoditi radove. Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju finansijske podsticaje za energetsku efikasnost. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore. Drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu. Tamo gde je veći broj ukućana na istoj stambenoj površini, ti građani će imati prednost. Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kome će se videti koliko će koštati izvođenje radova. Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i izvršiti procenu radova, ukoliko sve bude u redu, biće napravljene rang liste za dodelu subvencija.

Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave pokrivaju 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti