Počinje izgradnja Linijskog parka u Beogradu

Foto: JKP “Zelenilo-Beograd”

Prvi segment izgradnje Linijskog parka, koji se prostire od Beton hale do bastiona Sv. Jakova počinje u ponedeljak, 24. januara. Površina na kojoj će se izvoditi radovi u prvoj celini iznosi 12.733,5 kvadratnih metara i za njih su zaduženi radnici JKP “Zelenilo-Beograd”.

“U okviru pripremnih radova vršiće se uklanjanje nanosa, korova, naplavina, nepoželjne biljne vegetacije kao i divljih deponija. Na ovoj površini trenutno postoje šetna i biciklistička staza, ostaci nekadašnje železničke pruge, kao i malo slobodnih zelenih površina koje su mahom devastirane i obrasle samoniklom vegetacijom”, navodi se u saopštenju JKP “Zelenilo-Beograd”.

Prema novom projektu biće razdvojene glavne pešačke zone i biciklističke staze, trakom zelene površine, kako bi se pešači odvojili od biciklista čime se, osim estetskog doživljaja, ovaj prostor poboljšava i sa aspekta bezbednosti korisnika zelene površine.

Pešačka staza, koja će biti formirana na mestu postojeće, predviđena je sa zastorom od kamenih ploča na površini od 1.559,17 kvadratnih metara i biće oivičena sivim granitnim, frezovanim ivičnjakom. Na suprotnoj strani se uz zastor postavlja metalna ograda po ugledu na postojeću ogradu ispred Beton hale.

Novoprojektovana biciklistička staza se pruža duž pešačke staze, od restorana „Bella vista“, do metalnog mostića – rampe, odakle se odvaja i ide iza novoprojektovane kaskadne betonske zaštitne, po postojećoj trasi. Biciklistička staza biće izgrađena od asfaltnog zastora površine 1004,60 kvadratnih metara, oivičena sivim granitnim, frezovanim ivičnjakom.

Foto: JKP “Zelenilo-Beograd”

Na mestu postojećeg obezbeđenja nasipa predviđena je izrada nove betonske kaskadne zaštite nasipa. Kaskadno obezbeđenje nasipa ujedno dobija funkciju mirnog odmora sa delovima predviđenim za sedenje, odakle se otvara pogled na reku Savu.  

Kako bi se obezbedio kontinuitet između postojećeg šetališta i novoprojektovanog rešenja, površina ispred restorana „Bella vista“, osmišljena je kao plato sa zelenim otvorima, sa brdašcima, kako bi se prostor dodatno oplemenio.

Na zelenim površinama biće zasađe biljke i drveće. Automatski sistem za zalivanje „kap po kap“ biće ugrađen za navodnjavanje žbunja i perena, dok će za travnjak biti ugrađeni rasprskivači. Oko drvoredna biće ugrađen sistem za zalivanje korenovog busena sadnica drveća.

Biće ugrađen i senzor za kišu koji reaguje na vremenske uslove – padavine i visoku vlažnost, tako da automatski isključuje sistem za zalivanje dok ne dođe do promena vremenskih uslova za koje je potrebno da sistem bude uključen.

U toku trajanja radova doći će do izmene režima saobraćaja u ulici Bulevar vojvode Bojovića i to na način što će biti formirana dva ulazno-izlazna punkta za ulazak, odnosno izlazak mehanizacije i građevinskih mašina na gradilište koji neće ugrožavati funkcionisanje saobraćaja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti