Nesvakidašnje otkriće koje budi nadu

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako deluje da naučnicima, koji danas raspolažu dronovima, satelitskim snimcima i drugom naprednom tehnologijom, baš ništa ne može da promakne, plavetnilo okeana krije brojne tajne. Jedna takva upravo je otkrivena i, što je najvažnije, donosi nam lepe vesti.

Načno-istraživačka misija, koju je podržao Unesko, otkrila je jedan od najvećih koralnih grebena na svetu nedaleko od obala Tahitija.

Ovo otkriće utoliko je značajnije jer je novootkriveni greben u odličnom stanju uprkos masovnom „izbeljivanju korala“ koje je 2019. godine zadesilo Francusku Polineziju. Korali gube boju i postaju potpuno beli ukoliko dođe do drastičnih promena u njihovom okruženju kao što su oscilacije temperature, količine svetlosti ili hranljivih materija, ali izgleda da džinovski koralni greben nije pretrpeo veća oštećenja.

Takođe, još jedan podatak koji ovo otkriće čini posebnim je i činjenica da je veliki koralni greben pronađen na dubini od preko 30 metara, dok se većina poznatih koralnih grebena nalazi na dubini od oko 25 metara. To budi nadu da širom nepreglednih morskih prostranstava ima još koralnih grebena na većim dubinama, koji su od neprocenjivog značaja za očuvanje biodiverziteta.

„Do danas, bolje poznajemo površinu meseca nego duboki okean. Svega 20 odsto morskog dna je mapirano. Ovo izvanredno otkriće na Tahitiju dokazije neverovatan napor naučnika koji, uz pomoć Uneska, nastoje da prošire naše saznanje o onome što leži ispod površine“, rekla je Odri Azule, generalni direktor Uneska.

Dugačak tri kilometra i širok oko 65 metara, koralni greben u blizini Tahitija sugeriše da su grebeni na većim dubinama bolje zaštićeni od globalnog zagrevanja, a naučnici će uz pomoć nove tehnologije i mogućnosti da duže rone nastojati da detaljnije ispitaju dno okeana u potrazi za sličnim „grebenima nade“.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti