“Zelenilo-Beograd” sadnjom obeležilo 92 godine poslovanja

Foto: JKP “Zelenilo-Beograd”

Tradicionalnom sadnjom drveta u Pionirskom parku u Beogradu JKP “Zelenilo-Beograd” obeležilo je 92. rođendan. Rođendansko drvo posadili su Slobodan Stanojević, generalni direktor ovog preduzeća i Nenad Bjeković, predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

“Ovo je lepa tradicija da na naš dan poklonimo sugrađanima jednu retku sadnicu. Ovoga puta u pitanju je persijsko gvozdeno drvo (Parrotia persica) koja se retko može videti na našim zelenim površinama. To je naš doprinos na ovaj dan, uz sve ostale radove koje svakodnevno izvodimo na zelenim površinama”, rekao je Slobodan Stanojević.

Kako je dodao u poslednjih sedam godina uređeno je oko 400 novih, obnovljenih prostora različite namene-parkova, skverova, igrališta, pet zona, sportskih terena, teretana, saobraćajnica i razdelnih traka, te da će i u narednom periodu nastaviti intenzivan rad. 

“Velika je privilegija zasaditi ovo stablo u čast obeležavanja Dana „Zelenila“. Provodim mnogo vremena u prirodi i apelujem na sve da što više vremena provode napolju. Beograd ima sve uslove za to, mnogo je parkova, uređenih zelenih površina i svako može sebi da pronađe mesto za rekreaciju. Primećujem da ljudi sve više cene i da se vraćaju prirodi“, zaključio je Bjeković, navodi se u saopštenju.

Stablo koje je zasađeno u Pionirskom parku, persijsko gvozdeno drvo, je ornamentalno drvo sa izuzetno vrednim ekološkim i estetskim aspektima, a veoma je popularna vrsta u Evropi. Odlično je adaptirana na gradske uslove i ne zahteva posebne vidove održavanja. Otporna je na štetočine i bolesti u značajnoj meri, te nema ni jedne štetočine koja se vezuje za ovu vrstu.

U pitanju je listopadno nisko drvo ili visoki žbun koji prosečno raste do 12 metara u urbanim uslovima, dok u prirodi može dostići visinu od 25-30 metara. Cveta u martu mesecu, a ima izuzetno zanimljivu koru debla i grana. Jesenji aspekt promene boje listova kod parocije je jedan od najinteresantnijih i najcenjenijih među  pejzažistima – boja lista varira od svetlocrvene, braonkaste, crvene, narandžaste, žute, roze pa sve do tamnoljubičaste.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti