U Indoneziji otvoren muzej od plastike

Globalno zagađenje plastičnim otpadom je problem koji je veoma težko rešiti i na tome bi trebalo svi, zajedničkim snagama da radimo. Mnoga udruženja, aktivisti i ljubitelji prirode raznim akcijama žele da skrenu pažnju javnosti da se plastika nalazi svuda oko nas.

Ekolozi iz Indonezije su došli na jednu neverovatnu ideju kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem, ali i upozorili ljude na prekomernu potrošnju plastike za jednokratnu upotrebu. Oni su napravili muzej od plastike na otvorenom u gradu Gresik koji se nalazi na istoku ostrva Java.

Dugih tri meseca je trajalo sastavljenje muzeja, ekolozi su kao “materijal” koristili plastični otpad koji je prikupljen iz reka i sa plaža. Neverovatnih 10.000 komada plastičnog otpada bilo je potrebno kako bi se napravio muzej u kom se može videti sve od plastičnih flaša, kesa za jednokranu upotrebu, do plastičnih slamki.

Posetioci muzeja mogu proći kroz tunel koji je napravljen od plastičnih flaša. Glavna ideja autora je da dok posetioci prolaze kroz njega osete perspektivnu koju ribe imaju dok plivaju kroz vodu punu plastike.

Kako prenose svetski mediji posebno, središnje mesto, ovog nesvakidašnjeg muzeja zauzima plastična statua “Devi Sri” koja je posvećena boginji prosperiteta koju poštuju garađani Jave.

Indonezija je jedna od zemalja koja ima ogroman problem kada je reč o zagađenju plastikom koja završi u moru. Mnogo truda i rada ulaže se u to da se ograniči upotreba plastike za jednokratnu upotrebu. Muzej je jedan od načina da se skrene pažnja na to i ukaže koliku štetu sav otpad nanosi vodenim površinama, životnoj sredini i ekosistemima.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti