Zašto stanovnici Smedereva planiraju blokadu tamošnje luke?

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da neosnovani pozivi na blokadu luke u Smederevu neće rešiti problem zagađenja vazduha u Smederevu, već će samo naneti dodatnu štetu radu ove luke.

Foto: Wikipedia/Sstruja

Povodom najave pokreta “Tvrđava” da će blokirati rad Luke Smederevo, Ministarstvo je istaklo da Luka Smederevo svojim radom ne doprinosi podizanju nivoa zagađenja vazduha u Smederevu i apelovalo na građane da se ne pridružuju takvim akcijama, koje mogu samo da nanesu ekonomska štetu samoj luci i Gradu Smederevu.

Ministarstvo je naglasilo da je luka u Smederevu jedina luka u Srbiji koja je suočena sa negativnim efektima pandemije KOVID-19 na svetsku ekonomiju, jer je došlo do smanjenja tražnje za čelikom na svetskom tržištu, pa je samim tim smanjen i obim pretovara sirovina i gotovih proizvoda industrije čelika u ovoj luci. Prema tvrdnjama Ministarstva, potpuno neosnovanom blokadom luke neće se rešiti problem zagađenja vazduha u Smederevu, ali će se naneti dodatna šteta radu ove luke.

Iz pokreta „Tvrđava“ je ubrzo nakon objavljenog saopštenja nadležne državne institucije stigao odgovor. Pokret je optužio Ministarstvo da je „prećutalo da je država Srbija bez naknade poklonila Kinezima Luku Smederevo na 50 godina“ i još jednom pozvalo na sugrađane protest.

Protest za čist vazduh pod sloganom „Za svu decu“ se održava na Smederevskom keju u subotu, 22. avgusta, s početkom od 18 časova.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Pokret „Tvrđava“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti