Užice, Smederevo, Niš – obavijeni dimom

Foto-ilustracija: Unsplash (Kamil Szumotalski)

Zbog privatnih ložišta u gradu, odnosno oko 15.000 dimnjaka, Užice je već godinama u zimskim mesecima obavijeno oblakom čađi i smoga.

Bez obzira na sunčano jutro u Užicu oblak dima iznad grada uobičajena je slika u ovo doba godine. Najzagađenije je kod Gradske biblioteke i to dva do tri puta više od dozvoljenih parametara.

Slično je i u Nišu i Smederevu. Građani kažu da imaju neprijatan osećaj prilikom disanja, a da se zagađenje oseti i kada se otvori terasa ili prozor.

„Treba da polako smanjujemo zagađenje u saobraćaju i tamo gde je moguće, malim koracima, a biće nam potrebne godine da rešimo problem najvećeg zagađenja koje potiče iz ložišta“, kaže Nataša Rašković iz Udruženja „Protok 21“ iz Smedereva.

Stopostotne zaštite od zagađenja nema, tvrde lekari.

„Nema apsolutne zaštite, maske ne mogu potpuno da spreče najsitnije čestice. Bez velike akcije države nećemo uspeti da rešimo ovaj problem“, objašnjava pulmolog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu iz Niša Saša Jovanović.

U Užicu gradska uprava raznim aktivnostima i subvencijama pokušava da smanji aerozagađenje pa tako od 12 kotlova u Gradskoj toplani 9 kotlarnica radi na mazut i pelet.

„Novi javni objekti i oni koji se renoviraju rade se u skladu sa energetskom efikasnošću, ali to još uvek bitnije ne menja zimsku sliku Užica obavijenog dimom i čađi.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti