Ovo niko nije očekivao! Proizvođač video-igara predstavio novi proizvod

Foto: Soni

Soni nam je do nedavno vožnju automobila obezbeđivao pomoću džojstika i u virtuelnoj realnosti, ali u novom proizvodu japanske kompanije s fokusom na elektronske uređaje možemo da se prihvatimo i pravog volana i menjača i da zbilja jezdimo gradskim ulicama.

U sklopu inicijative Vision-S, tehnološki džin je na čuvenom sajmu inovacija u Las Vegasu predstavio prototip automobila na električni pogon.

Najzanimljivije, to apsolutno niko nije očekivao! Godinama se spekuliše da će Gugl, Epl i Samsung uplivati u vode auto-industrije, ali Soni je očigledno dobro čuvao tajnu i preduhitrio konkurente.

Predsednik korporacije Keničiro Jošida je tokom prezentovanja Sonijevog četvorotočkaša naglasio važnost mobilnosti u savremenom dobu.

„Izjava da su mobilni bili mega-trend prethodne decenije ne predstavlja preterivanje“, kazao je i dodao da veruje da će sledeći mega-trend biti mobilnost. „S obzirom na to da vozila postaju više povezana, autonomna, deljena i električna, ona će se u narednim godinama odraziti pozitivno na društvo i životnu sredinu“, objasnio je on.

Foto: Soni

Mogući datum izbacivanja na tržište i cena trenutno nisu dostupni, a stručnjaci naglašavaju da bi trebalo imati u vidu mogućnost da Sonijev automobil nikada ne dospe u masovnu proizvodnju, već da ostane na nivou koncepta.

Ukoliko ipak zaživi i izvan „sveta ideja“, to bi bilo posebno značajno za pojedince kojima parkiranje nije jača strana, s obzirom da „sonimobil“ to ume i sam.

Model pokreće motor snage 200 kW, a 33 senzora, smeštena na i u vozilu, detektuju objekte kako u njegovoj okolini, tako i unutrašnjosti, te korisniku pružaju visoko naprednu podrušku u vožnji.

Pored bezbednosti, Soni se pobrinuo da putnicima u njihovom elektromobilu bude i zabavno, pa im je na raspolaganje stavio i panoramski ekran na instrument tabli, kao i odlično ozvučenje.

Foto: Soni

Soni možda u svojoj ponudi nema sve od igle do lokomotive, ali ima sve od konzole za video igre do električnog vozila. Ili će potencijalno imati!

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti