Merna stanica za zagađenje vazduha u Smederevu ne radi uvek

Foto-ilustracija: Unsplash (Ria Puskas)

Građanska inicijativa „Crveni bedževi“ je danas saopštila da je, kada je zagađenje vazduha najveće, stanica koja to meri u centru Smedereva u više navrata prestajala da šalje podatke internet platformama koje regustruju podatke o tome. Na sajtovima koji objavljuju indeks zagađenosti, Smederevo je redovno u trećoj ili četvrtoj kategoriji, od kojih je prva štetna, a druga opasna po zdravlje ljudi, kaže Inicijativa.

U saopštenju se navodi da je po poslednjim dostupnim podacima, Smederevo juče, u utorak, grad sa najzagađenijim vazduhom u Evropi, ali je „slučaj hteo da baš u tom trenutku merač u centru grada prestane da radi“.

AQI (Indeks kvaliteta vazduha) izračunava se uz korišćenje podataka s lokalnih zvaničnih mernih stanica, piše u saopštenju.

Građanska inicijativa „Crveni bedževi“ pita vlasti i zašto se javnost ne informiše o tom problemu i zašto lokalna vlast Smedereva hitno ne deluje u skladu sa Zakonom Srbije o zaštiti vazduha, koji propisuje šta lokalne vlasti treba da čine kada je vazduh treće ili četvrte kategorije.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti