Srpski gradovi ponovo beleže visok nivo zagađenja vazduha

Već dugo se „vodi borba“ za čist vazduh širom sveta, ali čini se da se ustalilo da upravo na teritoriji Srbije, kao i u regionu, ne možemo da se pohvalimo da nam je kvalitet vazduha dobar.

Agencije koje mere kvalitet vazduha u poslednje vreme upravo srpske gradove stavljaju na vrh liste gradova koji beleže zagađenje iznad bezbednosnog proseka.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jack Hamilton)

Prethodnog dana, 16. decembra, naročito tokom prepodneva, mnogi srpski gradovi su se probudili obavijeni maglom. Naročito je loše stanje u gradovima poput Kosjerića, Valjeva i Smedereva. U Subotici je takođe zabeležen visok stepen zagađenosti. I mnogi Užičani se svakog jutra bude u oblacima magle i smoga. Čak dva puta ove zime kvalitet vazduha u Užicu je ocenjen kao opasan.

Rangiranje na svetskom nivou pokazuje da je Sarajevo juče ujutru bilo drugo po redu u svetu po zagađenju vazduha, odmah posle kirgistanske prestonice Biškeka, dok je Beograd bio na 13. mestu na listi.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je prenela da godišnje čak 6.000 ljudi u Srbiji umre od zagađenja vazduha, dok je u svetu taj broj došao do čak 7 miliona.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti