Mladi članovi šabačke biblioteke posadili drveće na Vinaverovom trgu

Foto: Grad Šabac

Mladi članovi Biblioteke šabačke posadili su juče drveće na Vinaverovom trgu gde se radovi privode kraju. Popločavanje platoa trga je završeno, montiraju se instalacije na zgradi Zorkinog solitera, a u narednom periodu biće postavljen mobilijar.

„Posadio sam jedno drvo i doprineo tome da se izgradi Vinaverov trg i da on nikad ne bude zaboravljen. Ovo je prilika i da vršnjacima prenesemo znanje o Vinaveru koji je prevodio i dela za decu“, rekao je Uroš Lukić iz Osnovne škole “Nata Jeličić”.

Njegova drugarica Jovana Janjatović smatra da je današnja akcija dobra prilika da se proširi znanje o Stanislavu Vinaveru.

„Na ovaj način Vinaver ostaje u sećanju, a mi među svojim vršnjacima širimo mrežu znanja o njemu. Stanislav Vinaver je naš sugrađanin i lepo je da znamo koliko je bio značajan“, kazala je Jovana.

Foto: Grad Šabac

Biblioteka šabačka je već godinama posvećena čuvanju sećanja na Stanislava Vinavera.

„Imamo dvoranu koja je posvećena njemu. ‘Biblišina ringeraja’ slavi Vinavera kao prevodioca za decu i na taj način najmlađe čitaoce upoznajemo sa njegovim delom“, rekla je Aleksandra Erdevički Tomić iz Biblioteke šabačke.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je važnost uključivanja mladih u gradske akcije.

„Ovaj grad pravimo upravo za mlade. Činjenica da ulice pretvaramo u pešačke i bicikilstiče staze i ozelenjavamo pokazuje da mislimo o budućnosti. Juče smo najavili niz projekata za mlade kojim će se baviti Marija Ratković i ja jedva čekam da čujem šta mladi imaju da kažu. To što oni budu želeli mi ćemo ispuniti. Ovaj trg će biti novo odmorište i za naše najstarije sugrađane koji vole da šetaju kroz svoj Šabac i podsećaće ih na slavne ljude koji su živeli u ovom gradu“, rekao je gradonačelnik danas na Vinaverovom trgu.

Posađeno je deset sadnica liriodendrona. U pitanju je ista vrsta drveća kao u Pop Lukinoj ulici.

Izvor: Grad Šabac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti