Više od 400.000 prevremenih smrtnih slučaja uzrokovano je zagađenjem vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Fred Rivett)

Evropska agencija za životnu okolinu (EEA) iznela je podatke merenja zagađenosti vazduha za 2019. godinu. Pokazano je da gotovo celokupno gradsko evropsko stanovništvo živi u zagađenim područjima, kako tvrdi Svetska zdravstvena organizacija.

Najnovije analize zasnivaju se na podacima više od 4000 stanica postavljenih po Evropi još 2017. godine.

Preko 400.000 prevremenih smrtnih slučaja u Evropi izazvano je upravo prevelikim zagađenjem, i to prema podacima iz 2016. godine. Od toga, više od 370.000 je zabeleženo upravo na teritoriji Evropske unije.

Visok nivo zagađenja vazduha predstavlja naročitu opasnost za osetljivije građane sa hroničnim tegobama. Pored zdravstvenih problema, dokazan je i negativan uticaj na ekonomiju, kroz veće troškove za zdravstvena osiguranja, kao i smanjen doprinos useva i poljoprivrenih dobara.

Koncentracije štetnih čestica su bile izuzetno povišene u nekoliko članice EU: Italiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumuniji.

Foto-ilustracija: Unsplash (Martin Adams)

Zbog ovako izražene zastupljenosti zagađenja Karmenu Vela, kao član Evropske komisije za pitanja životne sredine, naveo je da je: „Zaista neprihvatljivo da bilo ko od nas brine o tome da li je čin disanja bezbedan ili nije“, uz podsećanje da se ovo odnosi na veći deo evropskog stanovništva i da je neophodno raditi mnogo više na tome da se ti zabrinjavajući statistički podaci promene.

Na prošlonedeljnom Beogradskom bezbednosnom forumu generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu govorila je o nivou zagađenja na Zapadnom Balkanu, istakavši da se čak 6 balkanskih gradova nalazi na listi 20 svetskih gradova sa najvišom stopom zagađenosti vazduha. Dodala je da su neki od najozbiljnijih zdravstvenih problema stanovništva posledica zagađenja.

Prema podacima AirVisual-a, Beograd je prethodnog vikenda bio među najzagađenijim gradovima na svetu. U subotu je po broju partikularnih čestica PM2.5 bio na drugom, a u nedelju na trećem mestu na svetskoj listi kad je reč o zagađenosti vazduha, a prvi na evropskoj listi zagađenja, uz savete da se izbegava otvaranje prozora, vežbanje napolju, kao i da se savetuje nošenje maski i upotreba prečišćivača vazduha.

U trenutku pisanja ovog članka Beograd se nalazio na 12. mestu na listi najzagađenijih gradova u svetu.

 Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti