Devojčice iz Srbije osmislile robota koji čisti plastiku iz okeana

Foto-ilustracija: Pixabay

Devojčice, među kojima su tri gimnazijalke iz beogradske škole „Kreativno pero“, učenica iz Niša i učenica iz srpske gimnazije „Nikola Tesla“ u Budimpešti, uz svog mentora, profesora Vuka Vujovića, predstavljaće Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici, koja će se ove godine održati u Dubaiju od 24. do 27. oktobra, i to sa veoma interesantnim projektom – robotom koji čisti plastiku iz okeana.

Tema ovogodišnje Olimpijade bila je usmerena na ekološka pitanja, plastiku i zagađenost okeana. Svake godine teme su koncipirane tako da se odnose na određene postojeće probleme s kojima se učesnici suočavaju i o kojima razmišljaju.

Objasnile su da robot funkcioniše po principu simulacije čišćenja. Ručicama upravlja loptama koje skupljaju plastiku, a zatim je prenose na drugo mesto gde će biti reciklirana. Robot ima i katapult za izbacivanje lopti na drugi nivo, kao i ručke pomoću kojih može da se zakači i stoji u vazduhu.

Izrada robota trajala je nešto duže od mesec dana.

Na Olimpijadi učestvuje gotovo 200 zemalja godišnje, tako da je konkurecija izuzetna, ali se pre svega ceni saradnja između timova. Ukoliko takmičari ne sarađuju, gube poene.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je i insistiranje na inženjerskom pristupu problemu kod mladih ljudi kao i razvoj interkulturalnih razmena.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti