Zašto nam Sadhguru poručuje da “spasimo zemljište?”

Foto: Fejsbuk Skrinšot / Sadhguru

Da je Sadhguru došao u Beograd koju godinu ranije, verovatno bih u prvim redovima oduševljeno upijala svaku reč ovog simpatičnog, bradom okovanog gospodina. No, kako me je prošlo mladalačko eksperimentisanje sa meditacijom, spiritualnošću i jogijima, o njemu nemam mnogo šta da kažem osim onoga što se već moglo pročitati na portalima.

A i zašto bih? Sadhguru u ovoj priči nije toliko ni bitan, kao što, uostalom, i on sam kaže, ali je zato poruka, koju nosi na svom 30.000 kilometara (!) dugom putu, vredna svake pažnje.

Sadhguru će putovati na motoru 100 dana kroz 25 zemalja, od Ujedinjenog Kraljevstva do Indije, u nadi da čovečanstvu prenese jednu jedinu poruku – zemljište umire!

Kako sad zemljište? U medijima uglavnom slušamo o zagađenju vazduha i vode, plastici, šumskim požarima, ugroženim vrstama, gasovima staklene bašte iz saobraćaja i, uh, još mnogo ekoloških problema, ali se zagađenje zemljišta mahom samo spominje, (u fazonu-da, postoji i zagađenje zemljišta, anyway…), bez konkretnih predloga da se ono spreči.

Utoliko je poruka koju Sadhguru šalje značajnija jer je svetsko zemljište toliko osiromašeno da doslovno neće moći da prehrani čovečanstvo u narednih 50 godina.

Fizički, hemijski i biološki pad kvaliteta zemljišta uzrokovan je neprestanim krčenjem šuma i urbanizacijom, industrijskim zagađenjem, prekomernom ispašom i neodrživim poljoprivrednim praksama. Polovina svetskog zemljišta već je degradirana što ugrožava snabdevanje hranom, bezbednost vode i biodiverzitet, povećava emisije ugljenika i kilmatske promene i može dovesti do gubitka sredstava za život, sukoba i migracija, objašnjeno je na sajtu consciousplanet.org.

Foto: Wikipedia

Nažalost, ova poruka verovatno bi prošla neprimećeno da je nije doneo indijski guru na motoru i rekao: “U proseku 99 cm površinskog sloja zemlje održava 87 odsto životnih oblika na planeti: mikrobe, crve, insekte, ptice, životinje, ljudska bića, biljke, drveće i svu ostalu vegetaciju na planeti. A ono je sada u smrtnoj opasnosti. U poslednjih 40 godina, izgubljeno je 40 odsto površinskog sloja zemljišta na planeti. Ujedinjene nacije kažu da nam je zemljišta preostalo za još samo 80 do 100 žetvi otprilike, što znači za još 45 do 60 godina poljoprivrede. Nakon toga, nećemo imati zemljište za proizvodnju hrane. Možete zamisliti patnju koju ćemo raširiti po svetu?“

Projekat “Svesna planeta – Spasimo zemljište”, koji su podržale SZO, UN i IUCN, pokrenut je kako bi se javnosti skrenula pažnja na najvažniji vid obnove naše planete – zemljište.

Trenutno, 95 odsto svetskog stanovništva nije ni najmanje svesno ekološke katastrofe koja im se približava. Ekološka svest još uvek je ograničena na mali broj ljudi, a da bi velika budžetska sredstva bila usmerena ka očuvanju zemljišta, neophodo je da ovo pitanje postane važan deo politike svake zemlje.

„Ma koliko bogatstva, obrazovanja i novca imali, naša deca ne mogu dobro da žive ako ne obnovimo zemljište i vodu. Svesna planeta, jedini put napred”,  kaže Sadhguru, a nama ne preostaje ništa drugo do da se složimo sa njim i pokušamo da spasimo zemljište.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti