Zašto je zagrebačka skupština odbacila gradonačelnikove izmene Generalnog urbanističkog plana?

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je želeo da u prestonici Hrvatske izgradi „Grad u Gradu“ na površini od gotovo 1,1 milion kvadratnih metara. Projekat je opisivao kao „zagrebački Menhetn“. Ipak, na put su mu stali odbornici Gradske skupštine koji su na jučerašnjoj sednici odbacili Bandićev predlog izmena Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Foto-ilustracija: Pixabay

Predložene izmene su izazvale protivljenje opozicije, stručnjaka i javnosti, te su se 6. februara pred zgradom Skupštine prethodnih dana okupili i nezadovoljni Zagrepčani. Između ostalog, zahtevali su i obustavljanje rasprodaje prirodnog pojasa i javnog prostora na obali reke Save. Protest su organizovala udruženja Zelena akcija, Pravo na grad, Zagreb te zove i Siger zbog, prema sopstvenim tvrdnjama, „Bandićeve otimačine grada“. Prema mišljenju protestanata, prikladan naziv za izmenjeni GUP jeste – Generalni urbanistički promašaj.

Kao jedna od problematičnih tačaka „Grada u Gradu“ se navodi upravo prenamena zelenih površina u građevinsko zemljište i ignorisanje struke. Protivnici smatraju da je reč o megalomanskom poduhvatu neusklađenom s prostornim planom.

Glasanje Skupštine Grada Zagreba donelo je razrešenje – od ukupno 49 odbornika, GUP je podržalo njih 18, a usprotivilo mu se njih 31. Donošenje konačne odluke trajalo je danima zbog niza odlaganja i pauza.

Gradonačelnik Bandić je prošle godine u Dubaiju potpisao navodno neobavezujući Memorandum o razumevanju između Grada Zagreba i kompanije Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o sprovođenju projekta „Zagreb City“. Eagle Hills je kod nas poznat kao investitor Beograda na vodi.

GUP je izazvao negativne reakcije odmah nakon samog čina predstavljanja. Najpre su udruženja arhitekata i urbanista upozorila da nije sporan samo planirani kompleks Menhetn na Savi kojim je predviđena podizanje stambeno-poslovnog naselja na mestu Velesajma i Hipodroma, već i znatno povećanje gradnje u gradskoj četvrti Donji Grad. Građani su vlast zasuli sa više od 30.000 primedbi na taj dokument, a u jednom trenutku čak 10.000 ljudi je izašlo na ulice kako bi izrazilo svoje neslaganje sa planom.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti