Zašto Australija planira da usmrti 10.000 kamila?

Foto-ilustracija: Unsplash (Kambani Ramano)

Snajperisti će u Australiji iz helikoptera odstreliti 10.000 divljih kamila, zbog opasnosti koju one predstavljaju za stanovništvo jer se, zbog suše, tražeći vodu sve više približavaju naseljima u unutrašnjosti tog kontinenta.

Zvaničnici u državi Južna Australija kažu da „izuzetno velika“ stada u potrazi za vodom i hranom prete i zalihama sela i da, osim što mogu da nanesu štetu, predstavljaju opasnost na putevima.

Taj ogroman kontinent-ostrvo doživeo je 2019. svoju najtopliju i najsušniju godinu, što je dovelo ne samo do dramatičnih poljskih i šumskih požara koji još besne u nekim regionima, već i do nestašice vode u mnogim područjima.

Petodnevna akcija odstrela biće sprovedena na teritoriji Anangu Pitjantjatjara Iankunitjatjara (API), velikog područja lokalne uprave (LGA) kojim upravljaju Aboridžini na krajnjem severozapadu Južne Australije. To je prva takva operacija u toj državi.

„Stada kamila vrše pritisak na aboridžinske lokalitete na teritorijama API i na stočarske aktivnosti“, objasnio je u saopštenju izvršni odbor teritorija API.

Australijsko Ministarstvo zaštite životne sredine, koje podržava odstrel, saopštilo je da suša već postavlja „ozbiljna pitanja o dobrobiti životinja“, jer su mnoge uginule od žeđi ili su se povredile u borbi za pojilišta.

„U nekim slučajevima, tela uginulih životinja su zagadila važne izvore vode i mesta kulture“, rekao je portparol Ministarstva.

Kamile su u Australiju oko 1840. doneli doseljenici, koristeći ih pri istraživanju kontinenta ili za transport robe, pre izgradnje železničkih pruga. Oko 20.000 tih životinja je uvezeno iz Indije za šezdesetak godina.

Razvijajući se u slobodi u zaleđu Australije i bez prirodnih neprijatelja, kamile se masovno razmnožavaju i smatraju se štetočinama koje kontaminiraju izvore vode i ugrožavaju krhka područja, kao i floru i faunu.

Smatra se da je sada Australija zemlja s najvećom populacijom divljih kamila na svetu. Neke zvanične procene govore o milion tih životinja u pustinjskim oblastima u centralnom delu australijskog kontinenta.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrea Leopardi)

Na teritorijama API stanovnici dugo žive od prikupljanja i preprodaje tih divljih životinja. Ali to je postalo nemoguće zbog prevelike brojnosti kamila koje se zbog suše okupljaju na retkim pojilištima, navodi Ministarstvo.

Otuda odluka o odstrelu 10.000 kamila. Javna radio televizija ABC izveštava da će kamile biti odstreljene daleko od sela i da će njihova tela biti spaljena.

Broj kamila je varirao tokom decenija. Procenjen je na milion početkom 2000-ih, ali se njihova brojnost smanjila za četvrtinu na kraju prve decenije ovog veka zbog suše koja je zbrisala mnoga pojilišta.

Vlasti su 2009. godine uvele „program upravljanja“ divljim kamilama, čija je populacija 2013. smanjena na 300.000, masovnim odstrelom iz helikoptera na površini većoj od tri miliona kvadratnih kilometara.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti