Zašto Australija ubija dva miliona mačaka?

Kada kažemo „divlja mačka“, prva pomisao su nam uglavnom tigrovi, leopardi i jaguari. Postoje i nešto manje opasne divlje mačke – lutalice (feral), nedruštvene prema ljudima. Ipak, slatki krzneni „odmetnici“ predstavljaju državne neprijatelje u Australiji. Država je odlučila da do 2020. godine ubije dva miliona tih sisara.

Foto-ilustracija: Pixabay

Mačke ne smetaju isključivo Australijancima – i njihove komšije Novozelanđani su negativno nastrojeni prema ovim četvoronošcima, a ekstremisti iz oblasti zaštite životne sredine predlažu čak i budućnost bez njih.

Odakle tolika odbojnost prema mačkama na južnoj Zemljinoj hemisferi?

Odgovor je jednostavan. Mačke, pogotovo divlje, ubijaju.

U Australiju su dovedene u 17. veku kako bi pomogle stanovništvu da se reši miševa i pacova. Od tada su se namnožile u ogromnim razmerama, te trenutno prekrivaju 99,8 odsto teritorije države. Populacija divljih mačaka varira između 2,1 i 6,3 miliona jedinki. Prvobitno su pripitomljene, ali su ih vlasnici puštali iz svojih domaćinstava kako bi efikasnije obavljale zadatak istrebljenja glodara.

Iako su srodne kućnim mačkama, one koje žive u divljini su primorane da love kako bi opstale. Stručnjaci pretpostavljaju da su upravo one odgovorne za nestanak dvadeset urođenih australijskih vrsta, kao i da su mnoge vrste potisnule na liste ugroženih.

„Australija je jedini kontinent na Zemlji, osim Antarktika, na kojem se živi svet razvijao u odsustvu mačaka, zbog čega su naše divlje životinje ranjive na njih“, objasnio je naučnik Gregori Endrjuz.

Konzervacionisti su procenili da svakog dana divlje mačke tamo ubiju 1,7 miliona vodozemaca i oko milion ptica.

Na ostrvu, odsečenom od ostatka planete, živi oko 80 odsto sisara i 45 odsto ptica koje u drugim krajevima Zemlje ne postoje van zatočeništva, što pretnju od mačaka kao invazivne vrste čini još ozbiljnijom.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti