Još jedan trgovinski lanac u Hrvatskoj ukida kese i jednokratnu plastiku

Foto-ilustracija: Unsplash (Zhang Kenny)

Početkom 2020. godine, trgovinski lanac „Kaufland“ je u svim svojim prodavnicama u Hrvatskoj ukinuo prodaju tankih plastičnih kesa. Prema Pravilniku o izmenama i dopunama pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu tanke plastične kesu su debljine manje od 50 mikrona, a u „Kauflandu“ su takve kese mogle da se kupe na kasama.

U cilju smanjenja plastike u životnoj sredini, „Kaufland“ je kao prvi trgovački lanac ovu odluku donio još u novembru prošle godine i sprovodi je od 1. januara 2020. Kupci na kasama mogu da biraju između alternativnih varijanti poput papirnih ili platnenih kesa.

Osim povlačenja plastičnih kesa, „Kaufland“ u Hrvatskoj, takođe od prvog dana ove godine, iz prodaje povlači plastično posuđe i pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, kao i plastične štapiće i slamčice i zamenjuje ih alternativnim održivim rešenjima poput proizvoda od papira, drveta, šećerne trske i slično.

„’Kaufland’ je već dugi niz godina aktivno uključen u brigu za okolinu, a u fokusu nam je upravo redukcija plastike i uvođenje održivih rešenja, a sve kako bismo doprineli čistijoj i zdravijoj planeti. Veoma nam je drago što je trud koji ulažemo prepoznalo i Ministarstvo zaštite okoline i energetike, čija nam je podrška jako bitna“, izjavila je Marija Franić, zastupnica Korporativnih komunikacija u „Kauflandu“.

„Kaufland Hrvatska“ ovim angažmanom daje doprinos međunarodnoj strategiji „REset“ za smanjenje plastike grupacije „Schwarz“. Holistički pristup temelji se na pet područja delovanja: izbegavanje plastike, poseban dizajn proizvoda, recikliranje, uklanjanje plastike iz okoline i inovativna rešenja i istraživanja. Time se smanjuje upotreba plastike i zatvara krug recikliranja.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti