Zagađenje vazduha utiče na zdravlje nerođenih beba

Foto-ilustracija: Pixabay

Mnoga istraživanja u poslednjih nekoliko godina pokazala su da zagađenje vazduha utiče na manju težinu beba što može da prouzrokuje trajne posledice po njihovo zdravlje. Poslednje u nizu sproveli su istraživači iz Londona. Ipak, s obzirom na to da zagađenje vazduha nije teritorijalno ograničeno samo na Veliku Britaniju, tako i ovaj problem izlazi iz njenih granica. Posledice osećaju žene širom sveta u čijim gradovima je vazduh neretko i goreg kvaliteta od londonskog. Doktori, iz tog razloga, najavljuju katastrofu javnog zdravlja.

Na globalnom nivou, dve milijarde dece je izloženo zagađenosti vazduha čija koncentracija premašuje standard Svetske zdravstvene organizacije. Studija UNICEF-a ukazuje na to da 17 miliona beba udiše vazduh 6 puta toksičniji od smernica.

Nema pouzdanih načina da žene u gradovima tokom trudnoće izbegnu hronično izlaganje zagađenom vazduhu, stoga istraživači apeluju na vlasti da sprovedu hitne akcije da se smanji zagađenje od vozila i drugih izvora.

Mirel Toledano, ispred Britanskog medicinskog žurnala koji je sproveo istraživanje, izjavila je da je neprihvatljiva situacija da se faktori koji negativno utiču na bebu nalaze se van kontrole budućih majki.

Studija je obuhvatila 540.000 živo rođene dece iz Londona i potvrdila vezu između lošeg kvaliteta vazduha koji je udisala majka i male telesne težine novorođenčeta (ispod 2,5 kg). Naučnici su ukazali da na svakih 5 mikrograma zagađenih čestica u kubnom metru, rizik da beba pri rođenju ima nisku kilažu raste za 15 odsto. Prosečna izloženost trudnica u Londonu je 15 mikrograma u kubnom metru, što je znatno ispod britanskih zakonskih ograničenja, ali i 5 mikrograma više od propisanih vrednosti Svetske zdravstvene organizacije. Smanjivanje zagađenja za tih 5 mikrograma sprečilo bi da se od 300 do 500 beba rodi s malom težinom.

Zagađivači kod novorođene dece mogu da izazovu nerazvijenost pluća, ali i mozga, te da ugroze njihovu budućnost. Oni su godinama razlog miliona ranih smrti odraslih i dece. Toledano je upozorila na ozbiljnost rizika po zdravlje zbog zagađenog vazduha i naglasila da je svaka beba zaslužila da se rodi. Javno zdravstvo na ovom polju muči i nedostatak čiste vode, koji uzrokuje smrtnost 500.000 beba na godišnjem nivou.

Više o međusobnom uticaju ekologije i opšteg zdravlja možete da pročitate u našem magazinu na temu eko-zdravlja: https://energetskiportal.rs/wp-content/uploads/2017/11/Magazin-EP-br.-9.pdf.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti