Za voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo i osiguranje u poljoprivredi u Zaječaru 8,5 miliona dinara

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Zaječar raspisao je 4 konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2020. godinu, a na osnovu programa mera koji je usvojen 16. marta na sednici Skupštine.

Za ova četiri konkursa predviđeno je 8,5 miliona dinara.

Prvi konkurs se odnosi na dodelu podsticaja za nabavku nove mehanizacije i opreme za voćarstvo. Novina u tom konkursu u odnosu na prethodnu godinu je da je predviđen i deo investicija za koje mogu aplicirati stočari.

Osim mehanizacije prihvatljive su i žičane ograde za voćnjake, oprema za navodnjavanje i protivgradne mreže. Za taj konkurs izdvaja se 4 miliona dinara. Konkurs za nabavku nove priključne mehanizacije traje do 31. avgusta, te poljoprivredni proizvođači do tog roka mogu da prikupe dokumentaciju.

Po konkursu za dodelu podsticaja u oblasti stočarstva predviđeno je 3,5 miliona dinara. Proizvođači mogu da se prijave za nabavku kvalitetnih umatičenih grla junica, ovaca i koza. Maksimalni iznos povraćaja je do 120.000,00 din po korisniku za nabavljene junice, ili 100.000 din za kupovinu ovaca i koza.

Foto: Jelena Nešić

Po konkursu za podsticaje u pčelarstvu ove godine izdvojeno je 500.000 dinara, dok je maksimalni povraćaj 40.000 dinara po korisniku.

Novina ove godine je konkurs za regresiranje osiguranja u poljoprivredi. Ova mera je predviđena zbog štete na poljoprivrednim usevima, stoci i drugim resursima, koje su redovan pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno od vremenskih nepogoda. Za ovu meru mogu aplicirati fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čije se prebivalište i predmet osiguranja nalaze na teritoriji grada Zaječara. Predmet osiguranja mora biti upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Za podsticajna sredstva po objavljenim konkursima mogu se prijaviti registrovani poljoprivredni proizvođači u aktivnom statusu sa teritorije grada Zaječara, za investiciju na teritoriji grada Zaječara.

Programom za poljoprivredu predviđeni su kriterijumi rangiranja po kojima se boduju svi predati kompletni zahtevi i gde prednost imaju lica koja nisu koristila sredstva za poljoprivredu, koja izdvaja grad. Raspisani konkursi pokrivaju oblasti: stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo i osiguranje u poljoprivredi.

Sve informacije u vezi konkursa se nalaze na sajtu grada i na oglasnoj tabli u Gradskoj upravi.

Svi zainteresovani mogu da dođu i u Kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj, gde će im biti pružena sva neophodna pomoć oko popunjavanja dokumentacije.

Izvor: Grad Zaječar

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti