Zdravi parkovi, zdravi ljudi

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne pogodnosti kao što je očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, dobrobiti za lokalnu zajednicu i društvo u celini. Danas je ipak više nego pre potrebno istaći da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čoveku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, dok je zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike važnosti stvoriti više prilika za boravak građana u prirodi.

Brojna zaštićena područja širom Evrope, ali i našeg regiona, iskoristiće 24. maj za poziv posetiocima da se vrate u parkove.

Foto: WWF

“Pozivamo sve posetioce zaštićenih područja da u narednim mesecima iskažu posebno poštovanje prema prirodi, zaposlenima u zaštićenim područjima, kao i prema drugim posetiocima. To se, osim poštovanjem opštih mera koje propisuju nacionalne i lokalne vlasti, može postići i detaljnim planiranjem posete, izbegavanjem rizičnih aktivnosti u parku, kao i održavanjem fizičke distance na najposećenijim prirodnim atrakcijama. Posebno bih istakao potrebu odgovornog odnosa prema prirodi kroz princip – ‘ne ostavljam ništa iza sebe’, odnosno odlaganjem otpada na propisan način”, naglasio je izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promoviše se pod sloganom “Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprineti očuvanju i čovekovog zdravlja.

“Samo očuvani parkovi i zaštićena područja nastaviće pružati brojne usluge ekosistema, u koje spadaju i pogodnosti za ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno osigurati njihovo adekvatno finansiranje koje će potom biti usmereno prema poboljšanju upravljanja parkova i razvijanju održivih aktivnosti. Jedna od mogućih aktivnosti svakako je edukacija, jer su parkovi svojevrsne učionice na otvorenom koje omogućavaju fizičko distanciranje u situaciji kada je i dalje neophodno poštovati mere za očuvanje javnog zdravlja”, poručio je vođa WWF-ovog programa za zaštićena područja Marko Pećarević.

Evropski dan parkova obležava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Švedskoj. U regionu ovaj datum se obeležava još od 2001. godine (Srbija).

Izvor: WWF

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti