Ima li turizma u regionu nakon pandemije?

Svetska turistička organizacija predviđa da će tokom 2020. godine međunarodni turizam opasti za između 60 i 80 odsto, što će prema njihovim procenama dovesti u rizik opstanak desetine miliona domaćinstava koji žive od ove privredne grane u različitim krajevima sveta (od 100 do 120 miliona radnih mesta) i podriti globalne napore da se ostvare Ciljevi održivog razvoja. Zdravstvena kriza će potencijalno navesti ljude da godišnje odmore provedu u svojoj zemlji ili regionu, što je svakako „održivija“ opcija, te je korisno znati kako će Srbija i naše „komšinice“ poneti teret pandemije u oblasti turizma – kao i šta će se desiti sa ranije zakazanim putovanjima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je istakao da će za prvih pet meseci 2020. godine naša zemlja će pretrpeti gubitak od oko 300 miliona evra zbog manjeg deviznog priliva od stranih turista, dodajući da u to nisu uračunata domaća putovanja. On je podsetio da je do 26. februara ove godine podeljeno 160.000 turističkih vaučera za odmor unutar Srbije. Vaučere, za koje je izdvojeno 2 milijarde dinara budžetskih sredstava, biće u prilici da iskoristi još 400.000 građana. Prijave za dodatne vaučere u vrednosti od 5.000 dinara su počele 13. maja. Prema najavama ministra Ljajića, planirano je da destinacije, osim banja i planina, budu i Beograd i Novi Sad, kao gradovi koji su najviše pogođeni padom prometa u ovom sektoru izazvanim pandemijom. Na taj način će se smanjiti šteta nastala zabranom međunarodnih putovanja, očekuje on.

Za mušterije koje su uplatile aranžmane, srpske turističke agencije nude vaučere ili zamenu termina. Prema podacima resornog ministarstva, broj uplaćenih aranžmana do kraja godine iznosi 480.000.

Vlada Srbije usvojila je 30. aprila Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled koronavirusa. Ljudi koji su do 15. marta uplatili aranžman moći će sa agencijama da dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

U suprotnom, nesuđeni putnici će imati pravo da dobiju svoj novac nazad do 15. januara 2022. godine, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Pored turističkih putovanja otkazane su i sve ekskurzije, rekreativne nastave i boravak dece u prirodi.

Kako bi ublažila posledice epidemije po privredu, Vlada je usvojila i paket ekonomskih mera vredan 608,3 milijarde dinara. Za korišćenje ove vrste pomoći mogu da apliciraju predstavnici iz turističkog sektora, poručio je ministar Ljajić.

Turistička industrija se suočava sa smanjenjem rezervacija za paket aranžmane i do 70 odsto, a najteže bi mogle da budu pogođene kompanije za organizaciju krstarenja, kojima bi obim posla mogao da oslabi i do 90 odsto, procena je Evropske komisije.

Crna Gora

Od 18. maja otvaraju se plaže u Crnoj Gori, u kojoj je kupališna sezona prethodnih godina počinjala 1. maja. Prvi turisti iz naše zemlje se očekuju već početkom juna s obzirom na to da će tada biti otvorene granice.

Plažni prostor treba da bude organizovan tako da se omogući i vidljivo obeleži adekvatna distanca između kupača (ili grupe kupača kao što je porodica), a broj kupača biće ograničen u odnosu na kapacitet plaže. Čistoće i higijene na kupalištima će se održavati u skladu sa uputstvima, a biće propisane i mere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge i mere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima.

Svakih deset dana u julu i avgustu vršiće se provera vode zato što je njena sanitarna ispravnost od posebnog značaja za bezbednost zdravlja kupača.

Set pravila za crnogorska kupališta je pripremljen u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

Od 1. juna, iz Srbije će biti moguć i odlazak i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Bosna i Hercegovina

Od polovine marta u Bosni i Hercegovini su zatvorene sve radnje, ugostiteljski objekti i hoteli. Iako je gotovo 90 odsto aranžmana otkazano, zemlja zbog očuvane prirode priliku za oporavak turizma vidi u lokalnom zelenom turizmu, piše Dojče vele.

Ministarka okoline i turizma Edita Đapo je izjavila da Federalno ministarstvo okoline i turizma ima svega dva miliona maraka (million evra) namenjena za razvoj turizma. „Sada ćemo novac umesto na razvoj prebaciti na saniranje ove krize. Međutim, potpuno smo svesni da je dva miliona maraka jako mali iznos za saniranje turističke krize u Bosni i Hercegovini, tako da mi i dalje vagamo da li je bolje ova dva miliona prebaciti u stabilizacijski fond ili pak prema jasnim kriterijumima pomoći jednim delom pokrivanju troškova hotelima od četiri i pet zvezdica“, objasnila je ona za Radio Slobodna Evropa.

Turističke agencije iz Republike Srpske su primenile sličnu taktiku kao i one u Srbiji i u Banja Luci potpisale Protokol o saradnji na sprovođenju ranijeg Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled koronavirusa.

Grčka

U Grčkoj će se otvaranje plaža desiti najkasnije 1. juna, a kupanje u moru je već dozvoljeno. Ta zemlja će strane turiste verovatno primati od početka jula, ukoliko situacija bude pod kontrolom. I ona će uvesti određene sigurnosne mere koje će se pre svega odnositi na održavanje bezbedne udaljenosti između posetilaca plaža, barova i restorana, ali i šetača.

Premijer Kirijakos Micotakis ne veruje da će ovogodišnja turistička sezona umnogome da se razlikuje od prošlih, pod jednim uslovom – ako se turisti testiraju na virus pre dolaska u zemlju i ako imaju (lekarski) nadzor.

Hrvatska

Gari Kapeli, ministar turizma Hrvatske, zemlje koja trenutno predsedava Evropskom unijom, izrazio je nadu da će Evropljani sa severa tokom letnje sezone, uprkos pandemiji, putovati na jug što bi bila neka vrsta evropske solidarnosti. „Potreban nam je zajednički plan za obnovu turizma“, kazao je on. Smatra da je neophodan zajednički zdravstveni koncept i da bi tada bilo moguće da se svim putnicima i organizatorima izda neka vrsta „korona-zdravstvenog pasoša“.

Hrvatski zavod za javno zdravlje je takođe izdao preporuke za kupanje u moru tokom epidemije koronavirusa, radi zaštite osoblja i posetitlaca.

Maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak na kupalištima određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih. Na plaži, kao i u vodi, potrebno je držati razmak od 1,5 metra. Nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom na vidljivim mestima i u razumnim razmacima. Ležaljke na plaži trebaju biti postavljene na dovoljnm razmaku. Obavezna je dezinfekcija nekoliko puta dnevno. Takođe, potrebno je osigurati osobu koja će nadzirati sprovođenje navedenih mera.

Hrvatski stručnjaci preporučuju i postavljanje kanti za smeće s poklopcem. Savetuje se i čišćenje i dezinfekcija sanitarnih prostora svaka dva sata (po potrebi i češće), kao i pojačati broj radnika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević računa na privlačenje domaćih turista pomoću CRO kartice i akcije „Tjedan odmora vredan“.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti