Za veću energetsku efikasnost više od 200 miliona evra

Foto-ilustracija: Pixabay

Povećanje energetske efikasnosti je nacionalni cilj i jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o zelenoj Srbiji.

Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, u našoj zemlji se troši 40 odsto više energije nego što je to prosek u zemljama EU. U narednim godinama će se u ovu oblast ulagati između 200 i 250 miliona evra, sa ciljem da se za nekoliko godina smanji potrošnja energije.

“Ako uspemo da pomognemo da barem 80 odsto građana zameni stolariju i izolaciju, eventualno da postave solarne panele, smanjićemo količinu utrošene energije, a procene su da godišnje kroz prozor bacamo proizvodnju jedne termoelektrane. Država će subvencionisati građane u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova zamene solarije, izolacije i postavljanja solarnih panela i potrebno je minimum četiri godine da se poveća energetska efikasnost i dođe na prosek EU”, rekla je ona gostujući na TV K1, navodi se u saopštenju.

Kako je istakla, ove godine nisu uspeli da obezbede subvencije za sve građane, s obzirom na to da je interesovanje ogromno.

“Za narednu godinu smo spremili 240 miliona evra. Ljudi su svesni značaja ulaganja u energetsku efikasnost, koja dovodi do nižih računa za utrošenu energiju”, poručila je Mihajlović.

Ona je napomenula da je snabdevanje energijom i energentima u Srbiji stabilno uprkos krizi na evropskim i svetskim tržištima, istakavši da je naša zemlja energetski stabilna i da u rezervama ima dovoljne količine nafte, naftnih derivata i drugih energenata.

“Imaćemo do kraja zimske sezone dovoljno električne i toplotne energije i nafte i gasa. Pogledajte šta se u Evropi dešava od marta ove godine. Cene gasa i uglja su visoke, cena gasa na današnji dan je približno 1.000 evra za hiljadu kubnih metara, što je nekoliko puta više u odnosu na prošlu godinu”, navela je ministarka.

Kako je dodala Srbija je energetski stabilna, kao i da će pregovarati o nabavci gasa za narednih deset godina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti