Zamena stolarije uz subvenciju, ko ima prednost prilikom selekcije

Foto-ilustracija: Pixabay

Za zamenu stolarije ministarstvo je u probnom programu obezbedilo 220 miliona dinara, a toliko je trebalo da obezbede i lokalne samouprave, rekao je državni sekretar Ministarstva energetike Zoran Lakićević za RTS.

Prema njegovim rečima, u januaru će biti raspisan drugi javni poziv, a glavni kriterijum za dodelu subvencija je stanje stolarije, izolacije i zidova. Do kraja godine biće raspisan drugi javni poziv na kome će moći da konkurišu i druge lokalne samouprave, kao što je bio slučaj sa javnim pozivom na kome se prijavilo 67 lokalnih samouprava, objasnio je Lakićević.

„Krenulo se u realizaciju projekata, moram da kažem da je Grad Beograd bio dosta sporiji u odnosu na druge lokalne samouprave. Sigurno je da su finansijska sredstva jedan od glavnih razloga za to. Moram da kažem da smo za ceo javni poziv imali 220 miliona dinara i toliko je trebalo lokalne samouprave da obezbede, dakle 67 opština je obezbedilo po 10 miliona dinara, neke po pet, Grad Beograd je obezbedio deset miliona dinara. Pokušavamo da u novom javnom pozivu obezbedimo daleko veća sredstva“, kaže državni sekretar.

Program je, dodaje, koncipiran tako da onoliko koliko obezbedi Ministarstvo rudarstva i energetike, toliko i lokalne samouprave.

„Sve one opštine koje se ne jave na javni poziv nisu deo programa. Ovo što sada radimo se prvi put radi u Srbiji. Mi smo uvek govorili da je ovo probni program. Mislim da je sada mnogo veća zainteresovanost i da će same lokalne samouprave biti mnogo više opredeljene prema konkurisanju i obezbeđivanju sredstava za ovaj program“, ističe Lakićević.

Ima, napominje, kuća koje su završene. U roku od mesec dana biće završeni radovi u 67 opština.

„Imamo 6.700 domaćinstava koja će dobiti sredstva i komisija ih sada obilazi, danas smo bili u Jagodini. Mere koje se odnose na izolaciju zidova su komplikovanije, ali očekujemo da njih završimo na zimu“, navodi Lakićević.

Procedura je, kaže državni sekretar, takva da moraju da budu ispoštovana pravila javnih nabavki.

„Prvo se radi javni poziv za lokalne samouprave, zatim za firme i na kraju za građane. U svakoj opštini su formirane komisije za kontrolu. Postoje i jasno definisani kriterijumi, pravilnici su usvojeni gde su tačno definisani kriterijumi za dodelu subvencija. Glavni kriterijum je stanje izolacije, stolarije, zidova. Ako imate najlošiju izolaciju, najviše poena dobijete i imate prednost prilikom selekcije“, napominje Lakićević.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: RTS

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti