Pozive za subvencije za zamenu stolarije objavilo 11 opština

Foto-ilustracija: Pixabay

Javne pozive za građane za zamenu stolarije raspisalo je 11 opština i gradova u SrbijiZorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakla da će do kraja meseca to učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti.

Ona je najavila da se očekuje da će sutra još osam opština i gradova raspisati poziv za građane, i podvukla da je najvažnije da neće biti povlašćenih, jer su svi kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave, navodi se na sajtu Vlade.

Prema njenim rečima, osnovni kriterijum je energent koji se koristi za grejanje, pri čemu će svi oni koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje biti u prednosti. Kada je reč o izolaciji, kriterijum je da li postoji termo izolacija ili ne.

“Kada se završe svi konkursi, ako građani nisu zadovoljni mogu da se žale opštinskim komisijama, ali će i resorno ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, jer nam je važno da vidimo da li za naredne javne pozive možemo dodatno da pojednostavimo proceduru”, podvukla je ona.

Mihajlović je potvrdila da će krajem novembra ili početkom decembra biti raspisan još jedan Javni poziv za zamenu stolarije, uz očekivanje da će bar milion domaćinstava učestvovati u narednim godinama u ovom projektu.

Istovremeno, ona je najavila da će 3. septembra biti raspisan Javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela, pri čemu će država obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani.

“Do solarnih panela dolazi se jednim korakom. Građani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to „EPS Snabdevanje“, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu”, precizirala je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti