Za revitalizaciju reke Tare potrebno od 4 do 5 godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Korhonen)

Nedavno je Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu podnelo optužnicu protiv kineske kompanije CRBC zbog uništavanja dela reke Tare, koja je pod zaštitom UNESKO-a.

Kako objašnjava Danilo Mrdak, državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, rečni ekosistem je teško potpuno uništiti i uz normalni pristup možemo očekivati da se za nekih četiri do pet godina stanje reke Tare vrati u ono što je nekad bilo.

“Država i kineska kompanija CRBC, koja gradi autoput moraju da ulože značajna sredstva za revitalizaciju i saniranje reke Tare. Ko god je prošao rekom uzvodno, od Mateševa, jasno mu je da se radi o užasnoj devastaciji„, naglasio je Mrdak, prenosi RTCG.

Istakao je da u Ministarstvu ne znaju na koji način je planirano da se reka vrati u prvobitno stanje.

„Neko je u nekom momentu proglasio kompletnu dokumentaciju, pa i kompletan projekat sanacije i revitalizacije Tare, državnom tajnom. Kad je projektovan autoput bilo je izvesno da će doći do devastacije, ali isto tako je moralo da se razmišlja o tome kako da se vrati Tara u prvobitno stanje“, naveo je Mrdak.

Poručio je da niko nije protiv autoputa, ali jeste protiv neodgovornog ponašanja i da što pre treba saznati plan revitalizacije reke Tare.

“Siguran sam da je to rađeno po principu najlakšeg inžinjerskog dela – svu vodu sakupiti u betonsko korito i to nazvati saniranje. To nije saniranje, to je kao da imamo rešavanje problema poplavnih voda. Na ovaj način se uništava kompletan rečni ekosistem”, objasnio je Mrdak i dodao da će se protiv toga žestoko boriti.

Nataša Kovačević iz NVO Green Home je istakla da je Tara najzaštićenija reka u Crnoj Gori koja ima šest različitih stepena zaštite. Ona je podsetila da je u Izveštaju Evropske komisije navedeno da se moraju sprovoditi mere zaštite toga područja, te da se u Savetu Evrope vodi slučaj koji se tiče Tare.

Ova reka ima dvostruku UNESKO zaštitu – kompletno slivno područje je pod programom „Čovek i biosfera“, a deo reke koji pripada Nacionalnom parku Durmitor je pod zaštitom ove organizacije.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti