Završena je prva generacija projekta Zelena privreda Srbije

Foto: ZPS promo poster

U periodu od oktobra 2020. godine do marta 2021. uspešno je realizovana prva generacija projekta Zelena privreda Srbije.

Ovaj projekat podržan je od strane EU i Beogradske otvorene škole sa ciljem da približi Zero Waste koncept lokalnim samoupravama četiri izabrane opštine u Srbiji kako bi se Srbija dodatno uskladila sa preuzetim obavezama iz Poglavlja 27 za pristupanje Evropskoj Uniji.

Prethodnih meseci su, nakon informativnih poseta i priprema vodiča „Zero Waste kroz Zelenu privredu Srbije“, održane posete gde su naši eksperti imali priliku da se uživo sastanu sa predstavnicima lokalnih samouprava iz četiri odabrane opštine Pirota, Prijepolja, Sremske Mitrovice i Kosjerića.

Cilj poseta bio je predstavljanje problema i informacija dobijenih razgovorom sa lokalnim privrednicima, proizvođačima i građanima,  kao i dobijanje povratnih informacija za unapređenje vodiča.

U sklopu ekspertskih poseta odrađena je i promotivna kampanja gde se uz pomoć edukativnih vizuala i brošura radilo na edukaciji građana o Zero Waste principu kao i načinima njegove implementacije u svakodnevni život

Održani su i onlajn okrugli stolovi sa predstavnicima lokalnih privrednika, kompanija i građana gde su imali priliku da čuju predstavljanje vodiča „Zero Waste kroz Zelenu privredu Srbije“, učestvuju u diskusiji i daju svoje predloge za unapređenje.

Kao poslednja aktivnost na projektu održano je uživo prezentovanje vodiča „Zero Waste kroz Zelenu privredu Srbije“ koji predstavlja istraživanja dobijenih kroz rad sa 20 kompanija iz četiri izabrane opštine kao i panel diskusija sa našim ekspertima.

Uživo predstavljanju su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, regionalnih privrednih komora kao i predstavnici 50 kompanija koje se bave prehrambenom proizvodnjom. Imajući u vidu epidemološku situaciju, predstavljanje je održano putem fejsbuk lajv opcije, a snimak možete pogledati na fejsbuk stranici – Svetionik znanja.

Projektni predlog je osmišljen tako da pruži svoj doprinos bavljenju lokalno značajnim temama u četiri lokalne samouprave na temu životne sredine, tačnije korišćenjem prehrambenog otpada.

Pored privrede, cilj je da se kroz uključivanje lokalne samouprave i građana utiče na povećanje komunikacije između administracije i građana što doprinosi povećanju transparentnosti i učešća svih zainteresovanih strana koje  mogu dati svoj doprinos.

Izvor: Svetionik znanja

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti