VOLVO: Uskoro ćemo reći zbogom dizel motorima

Foto – ilustracija: Pixabay

Izvršni direktor kompanije Volvo Cars, Hakan Samuelsson, naglasio je da se iz današnje perspektive neće proizvoditi dizel motori nove generacije. Zbog prevara na testovima emisija kompanije Volksvagen, kako bi se sakrili emisije NOx u automobilima, nadzor emisija je postao stroži.

 – Troškovi pridržavanja strožih propisa o zagađenju uzrokovaće neekonomičnu proizvodnju novog modela dizel motora, predstavljenog u 2013. godini, zbog čega će verovatno prestati proizvodnja sadašnje generacije motora nakon 2023. godine – istakao je Samuelsson.

Dizel motori imaju veću efikasnost goriva od benzinskih motora, ali emituju više azotnog oksida (NOx), koji reaguje sa vlagom i drugim jedinjenjima i stvara male, štetne čestice koje uzrokuju bolesti pluća i srca.

Evropski standardi emisija zahtevaju da lični automobili ne emituju više od 0,08 g / km NOx, a Goldman Sachs procenjuje kako bi nastojanje za smanjivanjem emisija moglo da stvori dodatni trošak od 300 evra za motor na dizel gorivo, budući da proizvođači automobila nastoje da redukuju stvarne emisije na prihvatljive nivoe.

Nedavna studija, objavljena u naučnom časopisu Nature, otkrila je da su stvarne emisije NOx 50% veće od rezultata laboratorijskih ispitivanja. Istraživači tvrde da nezadovoljavanje službenih standarda emisija dizel motora uzrokuje 38000 smrtnih slučajeva godišnje. Najveće tržište dizel motora na svetu je Evropa, gde polovinu svih novih registracija čine dizel automobili.

– Pooštravanje zakonodavstva o emisijama će prisiliti povećanje cena dizel automobila, dok će hibridna vozila postati privlačna alternativa. Volvo će investirati u razvoj električnih i hibridnih automobila, a prvi potpuno električni model će biti dostupan 2019. godine – zaključuje izvršni direktor Volvo Cars.

Izvor: www.energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti