MILUTIN FOLIĆ: Beograd će smeće pretvarati u energiju (VIDEO)

Foto: Beograd.rs

Požar koji je izbio na deponiji “Vinča” prošle nedelje u Beogradu izazvao je gust dim i širenje neprijatnog mirisa koji je danima osećala većina stanovnika Beograda. Ovakva pojava uopšte nije retkost, a deponije osim što su nezdrave, predstavljaju i pravo ruglo grada, ali ne još zadugo.

Naime, prema rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, uskoro ćemo, po uzoru na zemlje u svetu, pretvarati smeće u energiju.

– U toku je izbor za javno-privatnog partnera za pretvaranje deponije u Vinči u “Waste-to-energy plant”. Dakle, smeće će se na tom mestu pretvarati u energiju i očekujem da će uskoro biti poznat partner grada Beograda koji će da uloži nekoliko stotina miliona evra da se od te deponije napravi savremeno postrojenje koje će smeće pretvarati u energiju – otkriva gradski arhitekta Folić za portal Telegraf.rs.

Folić je za primer uzeo Kopenhagen gde, kako kaže, sada toliko recikliraju smeće, da im nedostaje smeća za postrojenje da bi ono bilo u funkciji i pravilo energiju za grejanje.

– Oni čak i uvoze smeće iz drugih zemalja kako bi od njega pravili energiju – dodaje Folić.

(Slađana Vasić/Telegraf.rs)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti