Uskoro proizvodnja energije iz vetra i bez podsticaja

Photo-ilustration: Pixabay

Do 2025. godine na Severnom moru izgradiće se veliki vetropark sa vetrogeneratorima snage 13 do 15 MW, a tako proizvedena energija ići će na tržište bez ikakvih podsticaja i subvencija.

Prošli mesec Nemačka je održala prvu aukciju za izgradnju vetroelektrana na Severnom moru. Na aukciji su kompanije EnBW i DONG dobile pravo da bez ikakvih subvencija izgrade 1,4 GW ofšor vetroelektrana. Troškove prenosa energije platiće potrošači, ali vlasnici vetroelektrana mogu računati samo na tržišnu cenu tako proizvedene energije. Vetroelektrane bi sa radom trebale početi između 2023. i 2025. godine, a DONG je već najavio da će do tada na tržište izbaciti turbine nove generacije, snage od 13 do 15 MW.

Rezultati te aukcije ukazuju na zanimljiv trend kad je riječ o vetroenergiji: industrija računa da će uspeti ostvariti smanjenje troškova proizvodnje do te mere da im se ovako velika investicija isplati i bez podsticaja, što je vrlo optimistično.

Nova aukcija za 1,61 GW kapaciteta održat će se iduće godine a to pokazuje da Nemačka računa na vetar kao pouzdanu zamenu za nuklearke i termoelektrane koje se masovno zatvaraju.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti