Više stabala u gradu, manje prevremenih smrti

Foto-ilustracija: Pixabay

Više stabala, manje prevremenih smrti – ovo su saznanja naučnika utemeljena na primeru Filadelfije.

Pozitivni učinak drveća po klimu zbog njihove sposobnosti skladištenja ugljenika odavno je poznat. Dobrobiti za mentalno i fizičko zdravlje ljudi su takođe jasne, ali je tim istraživača nedavno uspeo da ih izrazi i brojčano.

Filadelfija je peti po veličini grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukoliko u narednih 5 godina poveća broj stabala na svojoj teritoriji za 30 odsto, spasiće od prevremene smrti ukupno 403 građanina u toku jedne godine.

Napori za ozelenjavanjem Filadelfije potencijalno bi doneli i ekonomske koristi u iznosu od 4 milijarde dolara godišnje.

Foto-ilustracija: Pixabay

Autori izveštaja ističu da bi u oblastima slične klime „filadelfijski“ rezultati takođe bili primenjivi. „Iako svaki grad ima specifične karakteristike, ova studija pruža primer za sve gradove na svetu – mnogo života moglo bi da bude spašeno čak i sadnjom drveća i zelenila skromnog kapaciteta“, objasnio je Mark Niuvenojsen, koordinator istraživanja i direktor inicijative za životnu sredinu i zdravlje na Institutu za javno zdravlje u Barseloni, dodavši da bi na taj način istovremeno bio obogaćen i biodiverzitet i umanjen uticaj klimatskih promena. Prema njegovim rečima, naše okruženje bi posledično bilo održivije i životnije.

Pomenuti institut je prošle godine učestvovao u proučavanju, na uzorku od 8 miliona pojedinaca širom planete, koje je obelodanilo da stanovnici urbanih područja naseljeni u blizini zelenih prostora imaju manje šanse od prevremene smrti. Na temelju tih saznanja su izvedena tri različita scenarija u Filadelfiji.

Ako grad ispuni svoje ciljeve za sadnju, smrtnost će se smanjiti za 3 odsto (403 čoveka). Kada bi „zapeo“ na tek 10 odsto više krošnji, sačuvao bi 376 života, a u slučaju da posustane još ranije i površinu pod drvećem proširi za tek 5 odsto, za godinu dana umrla bi 271 osoba manje.

Drveće igra ulogu i u snižavanju temperature vazduha.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti