Naučnici otkrili tragove koronavirusa na zagađujućim česticama u vazduhu

Preliminarni rezultati istraživanja o povezanosti nivoa zagađenja vazduha i koronavirusa pokazali su da je virus otkriven na zagađujućim česticama. Naučnici još uvek proučavaju da li to može uticati na povećanje broja zaraženih, odnosno koliko se virus zadržava na ovim česticama i da li je to dovoljno da izazove bolest.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tedward Quinn)

Istraživanje je započeto u Italiji, u Bolonji, pri čemu su se koristile uobičajene tehnike prikupljanja uzoraka zagađenja vazduha na jednom urbanom i jednom industrijskom lokalitetu u provinciji Bergamo. Tom prilikom je u uzorcima indentifikovano prisustvo virusa KOVID-19.

Već je dokazano da se stopa smrtnosti pacijenata obolelih od koronavirusa može pratiti u odnosu na podneblje u kojem žive i kvaliteta vazduha, odnosno da zagađeniji vazduh, kako već narušava zdravlje direktim uticajem na respiratorne organe, pospešuje napredak bolesti.

Naučnici sa Univerziteta u Bolonji pretpostavljaju da bi razlog veće stope zaraze na severu Italije mogao povezati upravo sa visokim nivoom zagađenja u tom delu zemlje, pogotovo kad se uzme u obzir da ova regija spada u jedne od najzagađenijih u Evropi.

Neke istraživačke grupe koje su se posvetile ovom problemu smatraju da zagađujuće čestice mogu da pomognu koronavirusu da putuje vazduhom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Brian McGowan)

Kako se virus prenosi kapljično, postoji rizik od kapljica koje dospevaju u spoljnu sredinu kijanjem ili kašljenjem ako u sebi sadrže virus. Takve krupne kapljice padaju na tlo u prečniku do dva metra. S druge strane, suspendovane čestice manje od 5 mikrona u vazduhu mogu da se zadrže i satima.

U prilog tome ide i podatak da je virus otkriven u sitnim kapljicama u vazduhu unutar zatvorenih prostorija u Kini.

Mnogi naučnici trenutno posvećuju pažnju ovom pitanju. Iako podsećaju da interakcije čestica u vazduhu nisu biološki održive, kao i da se sitne čestice moraju spojiti sa nešto krupnijim kako bi putovale kroz vazduh, tvrde da se mogućnost prenošenja koronavirusa na ovaj način svakako mora istražiti. Ipak, kako kažu, za donošenje preciznijih zaključaka biće potrebno dve do tri godine.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti