Više punjača – više električnih automobila

Foto-ilustracija: Pixabay

Kada na putu ostanete bez goriva – ništa strašno, jer brzo i lako možete dopuniti rezervoar i nastaviti tamo gde ste stali. Ipak, to nije slučaj ukoliko je vaš četvorotočkaš električan, a manjak punjača na putevima Srbije može navesti vozače da na duži put ipak krenu benzincem ili dizelašem.

Da bi se bez bojazni putovalo električnim automobilima, kao i da bi broj od preko 500 električnih automobila uskoro postao veći, važno je unaprediti infrastrukturu za punjenje baterija.

Teško je utvrditi tačan broj punjača u našoj zemlji budući da ih svako može instalirati kod svoje kuće, mada se procenjuje da ih ima preko 400.

Ipak, okolnosti po elektomobilnost u Srbiji postaju sve povoljnije. Kompanija MT-KOMEX koja je, osim projektovanja i izgradnje solarnih elektrana, usavršila i ugradnju elektropunjača, instalirala je preko 250 punjača za električna vozila, a do najbližeg punjačkog mesta u Srbiji i 28 drugih zemalja možete doći brzo i lako uz pomoć digitalne platforme charge&GO.

Cena punjenja u našoj zemlji iznosi 24 dinara po minutu za brzo punjenje i 9,6 dinara za sporo.

Gotovo sve zemlje moraju da unaprede infrastrukturu za punjenje jer je ona ključna za uspešan prelazak na električna vozila. U Sjedinjenim Državama, na primer, broj punjača iznosi oko 54.000 što deluje kao velika cifra sve dok ne pokušate da pronađete jedan, piše Financial Times.

Rešenje? – Elektropunjači na „svakom koraku“!

Svaka pumpa trebalo bi da ima stanicu za punjenje električnih vozila, a pobornici r(EV)olucije zagovaraju i instaliranje punjača u većini naselju ili, još bolje, pored stambenih zgrada.

Veliki izbor zidnih električnih punjača, idealnih za brzo punjenje kod kuće, kao i javnih punjača renomiranih proizvođača, možete pronaći OVDE.

Kako je u regionu?

Punjenje električnih vozila u Hrvatskoj doskora je bili besplatno, no to se promenilo početkom 2021. godine kada je ova usluga, odlukom Hrvatske Elektroprivrede, počela da se naplaćuje na svim javnim punjačkim mestima.

Sada se cene punjenja kreću od 16, 62 dinara (1,06 kuna) do 17,72 dinara (1,13 kuna) po minutu, piše Auto entuzijasta Hrvatska.

Susedne zemlje još uvek se ne mogu pohvaliti zavidnom infrastrukturom za punjenje, a mediji iz regiona navode nedostatak punjača kao jedan od razloga koji koči masovniju upotrebu električnih vozila.

U Bosni i Hercegovini, punjenje u kućnim uslovima daleko se više isplati jer cena struje za 100 km iznosi 101 dinar (1,7 KM) što je višestruko manje od cene dizela ili benzina za istu kilometražu, piše Radiosarajevo. Nedavno je EPBiH instalirala šest novih elektropunjača u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Travniku, Tuzli i Zenici, a i vozni park ovog preduzeća postao je bogatiji za još šest električnih automobila.

Broj elektropunjača u Crnoj Gori još uvek je relativno mali, a 2019. godine ih je u Podgorici bilo deset, premda sve zemlje regiona najavljuju ulaganja u elektromobilnost kako bi se ova slika uskoro promenila, a na putevima osvanulo više punjača.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti