Električna vozila preskupa za vozače u Srbiji, nadležni najavljuju nove olakšice

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Automobilska industrija okreće se proizvodnji električnih i hibridnih vozila – koja manje zagađuju životnu sredinu. Evropska unija podstiče njihovu kupovinu, jer sa ulica izbacuje „dizelaše“. Subvencije daje i naša zemlja, ali su ti ekološki automobili našim vozačima preskupi. Ipak, ove godine vidljiv je značajan rast interesovanja, pa iz Vlade najavljuju nastavak olakšica.

Kupovinu električnog ili hibridnog vozila država dotira do 5.000 evra i za te namene ove godine iz budžeta je izdvojeno milion evra. Do sada je stiglo 280 zahteva za kupovinu 314 raznih vozila.

„Imamo i direktne zahteve od fizičkih lica, ali i od firmi tako da u okviru jednog zahteva bude više vozila. Iz tog razloga nam je broj zahteva manji od broja vozila za koje se traži subvencionisanje. Što je izuzetno pohvalno. Znači da se i fizička i pravna lica interesuju za ovu konkretnu meru koja direktno utiče na smanjenje aerozagađenja„, rekla je Sara Pavkov iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Vozači kažu da su i pored podrške ti automobili za njih i dalje neisplativi, ali treba imati na umu da je Evropska unija odlučna da dizelaše potpuno zameni električnim i hibridnim automobilima do 2035. godine.

„Pa mogu da razmišljam samo o toj kupovini dugo, baš nemam mogućnosti. Vrlo su skupi“, rekao je Savo Srećković, taksista iz Beograda.

Državne subvencije za električne ili hibridne automobile za stručnjake su dobar potez, ali ih dok ne pojeftine treba, kažu, dopuniti i dodatnim olakšicma, kao što to rade u zemljama Unije. 

„Da se eventualno za te automobile dozvoli upotreba žute trake, da im se dozvoli besplatno parkiranje, da na auto-putu ne plaćaju putarinu. I naravno ono što je najbitnije – elektropunjači. Bez adekvatne mreže punjača koji će omogućiti da vi krenete na put od Beograda do Niša da možete da napunite bateriju i vratite se. Bez takve jedne infrastrukture je nemoguće očekivati i više automobila na tržištu“, naveo je Milan Belin, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Nadležni poručuju da žele da povećaju sredstva. 

„Sada kreće ovaj period planiranja budžeta i mi se nadamo da ćemo za narednu godinu, ako ne isti iznos, i povećati sredstva za subvencionisanje“, navela je Sara Pavkov.

U Srbiji je registrovano 4.000 električnih i hibridnih vozila, ima oko 100 elektropunjača, a struja za njih je uglavnom besplatna. Izvesno je da povećanje broja tih ekoloških vozila mora pratiti i izgradnja novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti