Rusija planira da subvencioniše kupovinu domaćih električnih vozila

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon najave Moskve da će od 2022. svake godine instalirati 200 električnih stanica za punjenje automobila na električni pogon, a sve to kako bi podstakli njihovu upotrebu, iz Rusije stiže još jedna vest kada je reč o ovim vozilima.

Naime, rusko ministarstvo privrede najavilo je da ova zemlja planira da subvencioniše kupovinu električnih vozila domaće proizvodnje kako bi podstakli tražnju, a i proizvodnju ove vrste automobila.

U Rusiji se električna vozila veoma retko koriste. U Moskvi je registrovano svega oko 2.000 električnih automobila, što je, mora se priznati, za grad te veličine, veoma malo.

Rusija je, trenutno, drugi najveći proizvođač nafte na svetu i na njenim ulicama saobraćaju vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje. U Rusiji se čak i ne proizvode električni automobili, ali po svemu sudeći, to će se uskoro promeniti, zahvaljujući veoma ambicioznom planu.

Putem subvencije, vlada planira da pokrije 25 odsto kupoprodajne cene bilo kog električnog automobila ruske proizvodnje, do maksimalno 625.000 rubalja (8.570 dolara), verovatno od sledeće godine, prenosi Rojters. Ova odluka bi trebalo da podstakne razvoj ovog sektora.

Rusija ima plan da do 2030. na godišnjem nivou proizvodi 220.000 električnih automobila. Što bi značilo da će ih i u saobraćaju biti mnogo više nego sada, a to će uticati na smanjenje emisije štetnih gasova, te će pomoći u ispunjenju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti