Počela dodela seoskih kuća

Foto-ilustracija: Pixabay

Svoj novi krov nad glavom dobilo je 12 porodica sa teritorije čitave Srbije i dva mlada poljoprivrednika, odučeno je na sednici vladine Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da je Srbija krenula u odlučnu bitku za naseljavanje praznih seoskih kuća, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Prva sednica Komisije i prve dobre vesti – 14 kuća u Srbiji dobile su nove vlasnike“, dodao je Krkobabić.

Kako je naveo, odobreno je ukupno 16 miliona dinara, a vrednost kuća išla je od 835.000 dinara u Pirotu, u selu Poljska Ržana, do punog iznosa od 1.200.000 u selu Vaska opštine Bač. 

„Svoj novi krov nad glavom danas je dobilo 12 porodica sa teritorije čitave Srbije i dva mlada poljoprivrednika, rešena da započnu samostalno život“, rekao je Krkobabić, nakon što je u Palati Srbija održana prva sednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Navodi se da je najviše zahteva, koji su i odobreni, stiglo je iz opština Pirot (sela Poljska Ržana, Veliki Suvodol, Berilovac) i Nova Crnja (sela Srpska Crnja i Toba), a za njima su sela opština Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda, Pećinci.

„Lep primer je i par iz Beograda, sistem administrator i arhitektonski projektant koji će raditi od kuće i svoj novi život započeti nadomak Trstenika u selu Dublje“, istakao je Krkobabić.

U saoštenju se navodi da je programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Krkobabić je rekao da je za sada prosek podnosilaca prijave na ovaj konkurs 35 godina života, ali da se interesuju i oni koji nisu punoletni.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu, koju je donela Vlada Srbije i po kojoj je 28. juna 2021. godine raspisan javni poziv, predviđa ukupno 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti