Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća

Foto-ilustracija: Pixabay

Država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu. Kako je najavljeno, pravo da konkurišu imaće državljani Srbije, sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje, mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu.

Vlada Srbija usvojila je uredbu koja se na Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu. Za realizaciju ovog programa je opredeljeno 500 miliona dinara.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić ranije je najavio da će Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća biti raspisan 28. juna, na Vidovdan, 2021. godine.

“Znamo šta je sledilo posle Vidovdana i Kosovskog boja 1389. Mi sada krećemo u suprotnom smeru. Hajde da vidimo da više ne praznimo kuće, da nam ljudi sa Kosova i Metohije, iz južne Srbije, iz Medveđe, Crne Trave i drugih krajeva ne „beže“ za Beograd, i dalje. Hajde da učinimo sve što možemo da taj put bude u obrnutom smeru! Da pokušamo da ih zadržimo tamo, u tim kućama, a neke vratimo u te napuštene krajeve”, objasnio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima postoji veliko interesovanje za dodelu praznih kuća, kojih prema nekim procenama u Srbiji ima oko 200.000. Naglasio je da na mladima do 45 godina ostaje da se interesuju ima li slobodnih kuća i u kom kraju se one nalaze i da li su njihovi vlasnici spremni da ih prodaju. A na lokalnim samoupravama je da procene vrednost praznih kuća na njihovoj teritoriji.

Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti