Veliki bački kanal je crna ekološka tačka Vrbasa 

Foto: Opština Vrbas

Kod Vrbasa se nalazi veliki bački kanal koji je veoma dugo ekološka crna tačka Evrope. Meštani ovog kraja nezadovoljni su i zabrinuti. Dodatno sve zabrinjava i to što se ovaj kanal nalazi u blizini centra grada.

Kako je rekao predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac, građani su opravdano uplašeni, i strahuju da će kanal biti zagađen vraćanjem svih fekalnih i industrijskih voda. Ako do toga dođe, brinu, da će biti sprečen projekat čišćenja Velikog bačkog kanala za koji je dobijena podrška Evropske unije.

Kroz podršku EU izgrađeno je centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Njime do druge polovine marta upravlja francuska kompanija „Veolija“, a ko će nakon toga biti na čelu postrojenja, još uvek se ne zna.

Kako navodi RTS, kada je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, formirano je JKP „Prečistač Vrbas-Kula“, ali radnici nisu obučeni za rad.

Poslednjih mesec dana reporter RTS-a pokušavao je da dobije odgovore nadležnih o trenutnoj situaciji, ali za sada nema informacija o tome ko će preuzeti postrojenje, a voda je evidentno u lošem stanju.

Kako je objasnio predsednik ekološkog pokreta, voda u kanalu trenutno nije ugroženam, jer dve velike fabrike koje posluju u Vrbasu imaju svoja privremena rešenja za otpadne vode i one se ne ulivaju u veliki bački kanal. 

Situacija može da se promeni i za to je potrebno da postrojenje za preradu otpadnih voda radi punim kapacitetom. Međutim, da do toga dođe, potrebno je da se na njega priključe obe fabrike i sva sela opštine Vrbas.

Izvor: RTS

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti