Nadomak rešenja višedecenijskog problema zagađenog Velikog bačkog kanala

Foto: Vode Vojvodine

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu jedan je od najskupljih projekata Evropske unije u Srbiji, a 2018. obeležila su prva testiranja i intenzivni radovi na završetku postrojenja.

Za opštinu Vrbas ovo je, pored izgradnje kanalizacije, najznačajniji projekat, jer predstavlja i korak bliže ka rešavanju višedecenijskog problema zagađenog Velikog bačkog kanala.

Za potrebe upravljanja postrojenjem opštine Kula i Vrbas oformile su zajedničko komunalno preduzeće, prvo ovakog tipa u Srbiji „Prečistač Vrbas-Kula-Vrbas“.

Kada prečistač u Vrbasu počne sa radom u punom kapacitetu, sve otpadne vode iz domaćinstava i industrije iz opština Vrbas-Kula usmeriće se ka postrojenju, tako će se zaustaviti zagađenje Velikog bačkog kanala.

Podsetimo da je prošle godine iz kanala izvađeno oko 155.000 kubnih metara nanosa. Potom je uređena obala kanala razastiranjem celog iskopanog materijala po okolnom terenu, izgrađeni su cevasti propusti na mestima uliva meliorativnih kanala, a izgrađena je i nova radno-inspekciona staza iskopom od oko 153.000 kubnih metara i nasipom od 21.000 kubnih metara zemljanog materijala.

Izvođači radova su VD „Zapadna Bačka“ doo Sombor i PTP „Dubrava“ doo Bajmok.

Pored sigurnog snabdevanja svih korisnika vodom, cilj ovih radova je i efikasno odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u vreme odbrane od unutrašnjih voda. Deonica kanala je uređena i pogodna za rekreativne aktivnosti građana, šetnju i sportski ribolov.

Revitalizacija Velikog bačkog kanala od Malog Stapara do Sombora, predstavlja nastavak radova na uređenju ovog kanala započetog 2014. godine.

U periodu od 2014. do 2017. na potezu od Vrbasa, kroz Kulu, Crvenku, Sivac, do Malog Stapara, Veliki bački kanal je u potpunosti rekonstruisan, uklonjeno oko 300.000 kubnih metara mulja, uređene su obale, formirane inspekcione staze.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti