Velike sile odbile da ugase termoelektrane na ugalj

Foto-ilustracija: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 obeležilo je mnogo susreta i sastanaka na kojima su svetski lideri razgovarali o klimatskim promena i kako ih zaustaviti.

Prestanak upotrebe uglja, najava da će banke i razvijene zemlje prestati da finansiraju njegovu eksploataciju, kao i da sve više svetskih sila neće graditi nove elektrane na ugalj, mnoge je pozitivno iznenadilo.

Međutim, novost koju prenose svetski mediji je da veliki centri moći SAD, Kina, Japan, Indija i Australija nisu potpisali obećanje da će prestati da ulažu u nove elektrane na ugalj.
Dok su Kina i Japan najavili da će okončati finansiranje eksploatacije uglja u inostrantsvu, a SAD se obavezao da će do kraja 2022. godine ukinuti direktnu javnu podršku međunarodnom sektoru energije iz fosilnih goriva, Australija i Indija se nisu oglašavale.

Australijska vlada je odbila da potpiše sporazum o prestanku ulaganja u nove elektrane, jer kaku kažu “neće da ukinu industriju” i da su fokusirani na razvoj tehnologije. Ističu da će zemlja dostići neto nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, ali i da to ne znači kraj uglja.

Ipak, pristalice inicijative kažu da je formalna obaveza u pogledu uglja i dalje značajan korak – onaj koji je prije nekoliko godina bio nezamisliv. Pariski sporazum, globalni sporazum o klimi potpisan 2015. godine, ne spominje eksplicitno potrebu da se prestanu koristiti fosilna goriva.

Ovakav stav Australije naišao je na brojne kritike, od toga da treba da prestanu da zagađuju životnu sredinu i da pogledaju u budućnost, kao i da će ova odluka uticati na ekonomiju zemlje, klimu i budući prosperitet.

Ekološki aktivisti ističu da je potpisivanje sporazuma o prestanku korišćenja uglja samo mali korak napred i da nam je potreban skok kako bi došlo do značajnih promena.

Još dva dana traje samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koji ima za cilj da ubrza odluke Pariskog sporazuma i postavi nove ambiciozne ciljeve kako bi se zauzdalo globalno zagrevanje.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti