Greta Turnberg: COP26 je neuspešan!

Mlada ekološka aktivistkinja Greta Turnberg, koja se veoma glasno bori protiv klimatskih promena, vrlo oštro je komentarisala skup u Glazgovu i istakla je da nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26.

Ona je samit okarakterisala kao “neuspeh”, svetske lidere je iskritikovala i poručila im da ne razgovaraju o “glavnim uzrocima” klimatske krize, prenosi BBC.

Kako je istakla neophodno je hitno i drastično smanjenje emisije štetnih gasova.

“Suočavamo se sa nečim što svet još nikada nije video. Moraćemo suštinski da promenimo naše društvo, a to je prilično neugodno. Mi govorimo istinu, a ljudi na vasti, očigledno, toga se plaše, ali sigurno da je od činjenica ne mogu da pobegnu“, objasnila je Greta Tunberg.

Ekološki aktivisti su protestnom šetnjom kroz Glazgov pokušali su da skrenu pažnju javnosti i uputili su zahtev svetskim liderima da je neophodno trenutno i drastično smanjenje emisije štetnih gasova i to sa ciljem da se zaustave klimatske promene, zaštiti životna sredina i zaustavi globalno zagrevanje. 

U škotskom gradu Glazgovu održava se samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koji će trajati do 12. novembra. Britanska diplomatija godinama je pripremala ovaj skup, koji treba da ubrza odluke Pariskog sporazuma i postavi nove ambiciozne ciljeve kako bi se zauzdalo globalno otopljavanje.

Samit je okupio preko dvadeset pet hiljada učesnika i predstavnika 197 država.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti