Velika Britanija beleži veliku potrošnju – 1,2 milijarde tona materijala godišnje

Prema poslednjim proračunima, Velika Britanija koristi oko 1, 2 milijarde tona, odnosno po osobi 18, 5 tona materijala na godišnjem nivou. Pod materijalima podrazumeva se hrana, fosilna goriva, građevinski materijal, metali i drvni proizvodi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Anthony Rosset)

Svi ovi elementi su od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje, ali skorašnje analize pokazuju da se u velikim broju država oslanja na uvoz ovih materija, i to uglavnom iz Kine.

Statistika pokazuje da se čak 80 odsto materijala uvozi, a razlozi su na strani tvrdnje da se na vađenje materijala iz prirode troši mnogo energije, uglavnom sagorevanjem fosilnih goriva, što ne ide na ruku postavljenim ciljevima za zaštitu životne sredine.

Velika Britanija je iz tog razloga potpisala međunarodne sporazume da će smanjiti potrošnju, ali to se nije dogodilo, naprotiv.

Potrošnja je, zapravo, neznatno porasla.

Prema nekim istraživanjima, Britanija je svoj štetan uticaj na životnu sredinu „prebacila“ drugim zemljama, u koje prenosi otpad na reciklažu i odakle uvozi materijale koji se uglavnom dobijaju sagorevanjem uglja.

Stručnjaci tvrde da je neophodno da se država fokusira na smanjenje protoka resursa, što bi bilo i povoljnije i delotvornije.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti