Utvrđen Predlog odluke o donošenju PP posebne namene za Obalno područje Crne Gore

 

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je na 81. sednici, kojom je predsedavao predsednik Duško Marković, utvrdila  Predlog odluke o donošenju Prostornog plana posebne namene za Obalno područje Crne Gore i Predlog odluke o donošenju Prostornog plana posebne namene Nacionalnog parka „Prokletije“ sa zaključkom da oba predloga budu dostavljena Skupštini Crne Gore radi donošenja po skraćenom postupku.

Predloženi Prostorni plan posebne namene za Obalno područje predstavlja osnov za umereno i kontrolisano korišćenje prostora svih primorskih opština i njihovih potencijala, uz adekvatno očuvanje, zaštitu i unapređivanje životne sredine i kulturne baštine.

Plan se donosi za period do 2030. godine za prostor površine 1.591 km² na kopnu i 2.540 km² na moru i to u opštinama Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, kao i za teritorijalno more i unutrašnje morske vode, izuzev prostora koji je obuhvaćen granicama nacionalnih parkova „Skadarsko jezero“ i „Lovćen“.

Dokumentom se uvodi prvi put obalni odmak od 100 m – kao prostor u kojem nema novog planiranja ni gradnje ma novog plana – i obalni pojas od 1.000 m, odnosno narednih 900 m od obalne linije – kao prostor u kojem nema nove stanogradnje osim u postojećim naseljima.

Taj pojas označava prostor rezervisan za razvoj turizma tako što se na tim površinama, izvan postojećih naselja, mogu planirati isključivo kompleksi i objekti za smeštaj turista sa pratećim sadržajima.

Na tim površinama se ne mogu planirati sadržaji povremene ili stalne stambene namene.

Naporan rad Ministarstva održivog razvoja i turizma rezultirao kvalitetnim dokumentom koji je preko potreban Crnoj Gori.

Posebno je naglašena činjenica da je predviđeni koeficijent gradnje od 9,2 odsto u okviru evropskih i mediteranskih standarda, i da to što je novi koeficijent znatno manji od dosadašnjeg od 15,5 odsto činjenično demantuje pojedine paušalne javno iskazane tvrdnje da će ovaj Plan omogućiti „betonizaciju obale“.

Prostornim planom NP „Prokletije“ stvaraju se formalne i planske pretpostavke za zaštitu, uređenje, osmišljen razvoj i organizaciju prostora Prokletija u skladu sa osnovnim razvojnim opredeljenjima, na principima održivog razvoja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti