Antarktik se topi brže nego ikada

Foto: pixabay

Led koji se topi na Antarktiku i dovodi do toga da nivo mora da raste velikom brzinom, topi se sve brže. U poslednjih 25 godina otopilo se oko 3 biliona tona ledene mase. Upozoravajući da se otapanje leda sve više ubrzava, naučnici su apelovali na vlade sveta da pripreme planove odbrana svojih obala od neminovnih poplava.

Naučnici imaju najpotpuniju sliku promene ledenog pokrivača na Antarktitu do sada. Zaključili su da je za ¼ veka ovo otopljavanje dovelo do porasta nivoa mora od oko 8 milimetara.

Buduće projekcije predviđaju da bi ova brojka mogla da poraste na 15cm do kraja ovog veka a to bi dovelo do skoro konstantnih poplava gradova koji izlaze na more.
„To nije velika brojka i zašto je to uopšte bitno, to me najčešće pitaju,“ rekao je profesor Endru Šepard sa Univerziteta u Lidsu, koji je predvodnik studije. „Kao prvo, poslednji put kada smo radili ovaj tip istraživanja zaključili smo da je topljenje ledenih pokrivača doprinosilo porastu mora za oko 0.2mm godišnje. U poslednjih pet godine taj broj je porastao na 0.6mm, što znači da je podizanje nivoa vode tri puta brže.“

Antarktik skladišti dovoljno zamrnute vode da podigne svetski nivo mora za čitavih 58 metara i od ključne važnosti je da znamo brzinu njegovog topljenja.

Naučnici su do skora mislili da je Anktartik zaštićen od topljenja od strane toplih voda morskih struja koje se, pretpostavljalo se, ponašaju kao „kontroler temperature“. Doduše, sada je već jasno da je gubitak leda u Zapadnom Antarktiku ubrzan zbog kontakta plutajućeg leda i toplih okeanskih voda.

Ova studija je sprovedena pomoću analize podataka sa 24 satelita koji danonoćno snimaju regione pokrivene ledom. Iako se zna da će gubitak leda uticati na severnu hemisferu disproporcijalno, jako je teško napraviti tačna predviđanja za pojedinačne gradove.

„Pogledajmo San Francisko za primer, tamo su poplave uobičajne jednom godišnje. Ako se nivo mora podigne za 15 cm San Francisko biće popavljen 20 puta godišnje.“

„Antarktik je pod uticajem globalnog zagrevanja, ako ne smanjimo svoje emisije ugljen dioksida u narednoj deceniji, i ne budemo imali ekonomiju sa 0 emisija u narednih nekoliko decenija, bićemo primorani da se prilagodimo velikim globalnim promenama, uključujući i topljenje Antarktika i podizanja nivoa mora,“ izjavio je.

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti