Izveštaj sa okruglog stola na temu zelene sertifikacije zgrada u Srbiji

Foto: EP

U organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije i podršku Privredne komore Srbije, u petak 15. juna 2018. godine, u zgradi PKS na adresi Terazije 23, u Beogradu, upriličen je okrugli sto na temu zelene sertifikacije zgrada na tržištu Srbije, a poseban fokus stavljen je na BREEAM i LEED sertifikate kao sve prisutniji trend u našoj državi.

Učesnici su potekli iz različitih delatnosti uključenih u proces sertifikacije, bilo onih direktno (investitori, projektanti, sertifikatori), bilo onih neposredno (finansijski sektor, sektor nekretnina i održavanja), kao i iz resornog ministarstva:

  • Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Obrad Topić i Tatjana Marinković Bogdanović,
  • Arhi.pro, projektantska kuća – Risto Terzić,
  • MPC properties, investitor – Nataša Bugarinović,
  • Atrium Consulting, konsultantska firma – Martin Elezović (BREEAM konsultant),
  • Savet Zelene gradnje Srbije – Nenada Nenadić Tanasić (LEED konsultat),
  • Immorent Singidunum, investitor – Slavko Bingulac,
  • Dizajn i Arhitektura, projektantska kuća – Dragana Ševada,
  • CBRE, agencija za nekretnine – Boško Tomašević.

Moderatorka skupa bila je Dragana Korica, izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije. Svrha događaja bila je da se sagleda da li sertifikacija donosi promene na građevinskom tržištu Srbije, kao i da li oni doprinose njegovoj transformaciji ka „ozelenjavanju“ građevinarstva.

Korica je najpre predstavila Savet zelene gradnje Srbije da bi potom dala reč svojim gostima. Savet je osnovan 2010. godine u Beogradu od strane osam preduzeća sa ciljem da podrži razvoj održive gradnje u Srbiji.  Nacionalna je, neprofitna i nevladina organizacija pod vođstvom svojih članica i jedna je od ove vrste u regionu. Od 2017. godine Savet zelene gradnje Srbije je ponovo postao članom Svetskog saveta zelene gradnje.

I BREEAM i LEED sertifikat dobilo je više od 2,2 miliona zgrada širom sveta. Zašto je njihovo posedovanje toliko primamljivo investitorima, iako su na dobrovoljnoj bazi, a obavezujućim može da ih učini zakon ili kompanija projektnim zadatkom?

Zato što oba ocenjuju objekte prema različitim kriterijumima koji se tiču energetske efikasnosti i održivosti.

Iako je LEED, poreklom iz Sjedinjenih Američkih Država, zastupljeniji na globalnom nivou, Evropljani veću naklonost pokazuju „Britancu“ BREEAM. Moderatorka je primetila da je isti slučaj i kod nas.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti