Uticaj koronavirusa na povećano zagađenje u Evropi

Foto-ilustracija: Pixabay

Pandemija koronavirusa izazvala je kako svetsko, tako i evropsko društvo na mnogo načina. Pored globalne zdravstvene krize koja je veoma uticala na celo društvo, stručnjaci počinju da analiziraju i uticaj pandemije na sve ostale svere života.

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) uradila je istraživanje o tome koliko je pandemija uticala na upotrebu određenih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu koji uzrokuju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i druge emisije koje imaju uticaja na životnu sredinu i klimatkse promene.

Zbog proglašenja pandemije koronavirusa u velikoj meri se povećala proizvodnja i potrošnja zaštitnih maski i rukavica, koje su bile ključne za zaštitu zdravlja ljudi. Takođe, porasla je i potražnja za određenim vrstama ambalaže za hranu, jer se dostava hrane, tokom karantina, u velikoj meri povećala. Sve to je rezultiralo povećanom emisijom štetnih gasova, ali i količinom medicinskog i plastičnog otpada koji šteti ekosistemima i životnoj sredini. 

Uvoz maski za lice i rukavica u Evropsku uniju (EU) više se nego udvostručio tokom prve polovine 2020. godine. Rast uvoza, pratio je i porast domaće proizvodnje. Prema podacima istraživanja procenjuje se da je u ovom periodu uvezeno oko 170 000 dodatnih tona zaštitnih maski ili oko 0,75 maski za lice dnevno po osobi.

Dalje se navodi da pamučne maske za višekratnu upotrebu postaju “klimatski prihvatljivije”, ali se napominje da ove maske možda ne pružaju isti nivo zaštite kao one za jednokratnu upotrebu, što bi uvek trebalo da bude primarno.

Kada je reč o upotrebi plastične ambalaže, proizvodnja je brzo opadala tokom prvih meseci pandemije, ali sa popuštanjem mera i ograničenja, nastavljena je proizvodnja kao i pre koronavirusa.

Tokom potpunog zaključavanje, restorani su radili dostavu hrane, što je dovelo do toga da se upotreba jednokratne plastične ambalaže za pakovanje hrane znatno povećala.

Međutim, u istom periodu ukupna prodaja grickalica za poneti znatno se smanjila, što je dovelo do pada potražnje plastike koja se koristi za njihovo pakovanje.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti