Usled ogromnog smoga u Indiji, Tadž Mahal dobio posebne prečistače vazduha

Smog se nadvio nad Indijom, a s obzirom na to da zagađenje vazduha prema svima ima jednak odnos, nije poštedelo ni poznatu turističku atrakciju i nadaleko čuven simbol večne ljubavi Tadž Mahal. Mauzolej je stoga dobio dva posebna prečistača vazduha.

U blizini Tadž Mahala, jedna privatna kompanija je, prema zvaničnom saopštenju, postavila dva mobilna kombija za prečišćavanje vazduha.

Foto-ilustracija: Pixabay

Probni period će trajati deset dana, ali gradske vlasti Agre pokušavaju da ugovore produženje roka. U njihovoj je nadležnosti to kako će uređaji biti raspoređeni i korišćeni na teritoriji grada.

Odbor za kontrolu zagađenja u indijskog saveznoj državi Utar Pradeš je istakao da svaki kombi u toku osam časova može da prečisti čak 1,5 miliona kubnih metara vazduha. Međutim, ovaj podatak, zbog nedostatka senzora na prečistačima, nemoguće je utvrditi, te ostaje nepoznanica da li je realan ili iznet u promotivne svrhe.

Rešenje njihovog problema, Indijci bi potencijalno pronašli kod nas – i to zahvaljujući srpskim studentima koji su čisti vazduh „uzgajaju“ pomoću algi.

Tadž Mahal se nalazi na severu Indije i jedno je novih sedam svetskih čula, zajedno sa Kineskim zidom i Maču Pikču, svetim gradom Inka.

Zagađenje vazduha se nije negativno odrazilo na broj dnevnih obilazaka. U utorak, kada ono doseglo najviše vrednosti, tek nekolicina od 10 hiljada posetilaca, uglavnom stranaca, nosila je zaštitne maske.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti